Sosem gondolnád, hol él a legtöbb milliomos

Pénzcentrum2014. június 15. 08:30

Egy év leforgása alatt csaknem 3 millióval bővült a milliomosok száma a világban. A legtöbb milliomos az Egyesült Államokban van, de nem itt élnek a legsűrűbben, hanem Katarban, ahol minden hatodik háztartás milliomos. Az elkövetkezendő öt évben folytatódhat a vagyongyarapodás, különösen a 100 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezők gazdagodhatnak - derül ki a BCG tanulmányából.

3 millióval több milliomos van, mint egy éve

Évről évre bővül a milliomosok száma a világban, 2013 végén már 16,3 millió olyan háztartás volt világszerte, amely dollárban számítva milliomos volt (ez alatt a legalább 1 millió dollárnyi vagyonnal rendelkező háztartásokat érti a BCG). Ez közel 3 millióval több, mint egy évvel korábban és az összes háztartás 1,1%-ának felel meg.

De hol vannak a legtöbben?

Az egyes országok közül az Egyesült Államokban van a legtöbb milliomos háztartás és itt is bővült a leggyorsabban a milliomos háztartások száma: egy év alatt 1,1 millióval nőtt. Kínában már több milliomos van, mint Japánban, amiben az is szerepet játszott, hogy a jen gyengülése miatt csökkent a számuk a szigetországban. 2012-ben még 1,5 millió milliomos háztartás volt Japánban, az év végére viszont már csak 1,2 millióan voltak.

Hiába van Amerikában a legtöbb milliomos, a teljes lakossághoz viszonyítva nem itt a legmagasabb az arányuk. A legsűrűbben Katarban fordulnak elő milliomosok, a háztartások 17,5%-ának van legalább 1 millió dollárnyi vagyona. A második helyet a listán Svájc foglalja el, ahol a háztartások 12,7%-a milliomos, de Szingapúrban is 10% felett van az arányuk.

Hol találjuk a multimilliomosokat?

A legalább 100 millió dolláros vagyonnal rendelkező háztartások száma szintén az Egyesült Államokban a legmagasabb, több mint 4700 ilyen háztartás van. A második leggazdagabb ország az Egyesült Királyság a legalább 100 millió dolláros vagyonnal rendelkező háztartások számát tekintve, míg a harmadik helyen Kína áll.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes lakosságra vetítve Hongkongban a legmagasabb az aránya a legalább 100 millió dolláros vagyonnal rendelkező háztartásoknak, itt minden 100 ezer háztartásból 16,8 olyan van, amelyik legalább 100 millió dolláros vagyonnal rendelkezik. Svájc áll a második helyen, Ausztria pedig a harmadik az összes háztartásra vonatkozó multimilliomosok sorában.

A BCG várakozásai szerint ez a növekedés nem áll meg a jövőben sem. A milliomosok nagyobb vagyongyarapodást remélhetnek az elkövetkezendő öt évben, mint azok, akiknek a vagyona nem éri el az 1 millió dollárt. A milliomosoknál 7,7%-os lehet évente átlagosan a növekedés üteme, míg a kevésbé vagyonos rétegeknél mindössze 3,7%-os növekedés jöhet. A multimilliomosok még gyorsabb bővülést érhetnek el, a tavalyi 19,7%-os vagyongyarapodást követően a következő öt évben évente átlagosan 9%-kal növekedhet a vagyonuk. 2018 végére már összesen 13 ezer milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezhetnek a világban a multimilliomosok - vélik a BCG szakértői.

Címkék:
karrier, milliomos, gazdagság,