Az új magyar állampolgárok a legszorgalmasabbak

Világgazdaság2014. június 3. 09:31

Az itt születetteknél fiatalabbak, iskolázottabbak az utóbbi tíz évben magyar állampolgárságot szerzett honfitársaink, és közülük a hazai átlagnál többen is dolgoznak - derül ki a KSH egyik legújabb elemzéséből, a Világgazdaságból.

Az állampolgársági törvény 1993. évi bevezetésétől 2012 végéig összesen 174 ezer Magyarországon élő külföldi szerzett magyar állampolgárságot, közülük 39 ezren a szabályok 2010-es egyszerűsítése utáni két évben. A 2011 előtti időszakra jellemző, átlagosan évi 8 ezer honosítás több mint a duplájára emelkedett a törvény módosítását követően. Rajtuk kívül 2014 elejéig több mint 450 ezer határon túl élő tett magyar állampolgári esküt.

A honosítottak összességében jóval fiatalabbak Magyarország teljes népességénél. Ennek is köszönhetően a vizsgált időszakban honosított, már itt élő felnőttek majd kétharmada dolgozott az eskütétel időpontjában, és összességükben csak 6 százalékuk munkanélküli. Ez az aktivitási arány jóval magasabb a magyarországi népességhez viszonyítva, ahol még minden második felnőtt nem dolgozik.

Címkék:
karrier, állam,