Szociális bérpótlék: 11 ezren várnak még a juttatásra

Magyar Nemzet2014. május 29. 08:33

Az érintett 91 ezer ember közül eddig több mint 80 ezren részesültek csaknem 2,5 milliárd forint értékben a kormány által tavaly decemberben elfogadott szociális bérpótlékban - írja a Magyar Nemzet.

A lap ismerteti: a szociális és családügyi államtitkárság adatai szerint az év első három hónapjában a legtöbben, 32,9 ezren az önkormányzatok által fenntartott intézményekben jutottak hozzá a 6000 és 17 200 forint közötti havi összeghez, nekik összesen egymilliárd forintot fizettek ki.

A nem állami fenntartású intézményekben dolgozók közül több mint 24 ezren kaptak eddig bérpótlékot 772 millió forint értékben, míg a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 23 ezer munkavállalója 624,5 millió forintban részesült. Az ágazatban dolgozók először márciusban kapták kézhez emelt bérüket, januárig visszamenőleg.

Azok sem esnek el a nekik megítélt összegtől, akik még nem kapták meg a juttatást, mivel a fenntartónak hivatalból kötelessége igényelni munkavállalói számára a bérpótlékot.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tavaly decemberben jelentette be, hogy a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók 11,8 milliárd forint többletforrás biztosításával bérpótlékot kapnak 2014-től. A 73 ezer szakdolgozó és körülbelül 20 ezer technikai munkatárs bruttó bére így 5,4-11,4 százalékkal emelkedhet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
karrier, szociális juttatás, bérpótlék,