Ennyi bírságra számíts, ha késtél az adóbevallással

Világgazdaság2014. május 27. 08:30

A több millió bevallás feldolgozása még hónapokig eltarthat, így legkésőbb szeptemberben lesznek pontos adatok a 2013. évi személyi jövedelemadó bevallásokról. Évről évre csökken az adóbevallásukat késve benyújtók száma. Ha valaki mégis határidőn túl készíti el, több százezres bírságra számíthat - írja a Világgazdaság.


2012-ben a határidőn túl benyújtott szja bevallások száma 694 081, míg 2011-ben 656 564 volt. Azaz 2011-ben az adózók 17,8 százaléka, míg a 2012-ben az adózók 16,5 százaléka késett a bevallással. Az adózó egyébként 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha a bevallási határidőt követően, de még az állami felszólítás, ellenőrzés előtt adta le a szükséges papírokat. Az adóhivatal minden körülményt mérlegel a bírság kiszabása előtt.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint a 2013. évi nyomtatványok az szja-bevalláshoz már január 6-tól elérhetőek voltak, mégis sokan az utolsó pillanatra hagyták a bevallást. Erre utal az is, hogy a Világgazdaság információi szerint egyesek nem tudtak nyomtatványokat letölteni az utolsó napokban. Számítógépeiken az üzenetet látták, hogy a rendszer a nagy igénybevétel miatt nem elérhető. Másoknak a korábbi, már telepített verziók után nehézkesen sikerült telepíteni az újakat. A NAV szerint honlapjukon az SZJA menüpontból könnyen, néhány kattintással telepíthetőek voltak a kitöltő- és ellenőrzőprogramok, melyek nem igényeltek számítástechnikai, vagy idegen nyelvi ismereteket.

 

Címkék:
adozas, bevallás,