Idén több lehet az szja-bevétel

Pénzcentrum2014. május 22. 09:02

A személyi jövedelemadóból származó bevételek 2011-ben tapasztalt csökkenése az ellenkező irányba fordult, és bár a nettó bevételek még nem érik el a 2010-es szintet, két éve folyamatosan emelkednek.

A Napi Gazdaság csütörtöki cikke szerint a 2014-re előirányzott bevétel körülbelül kétszázalékos növekedést feltételez az előző évhez képest. A múlt év volt az első, amikor tisztán érvényesült az egykulcsos, 16 százalékos jövedelemadó-kulcs bevezetésének hatása, 2013. január elsejétől ugyanis megszűnt az adóalap-kiegészítés - más néven szuperbruttósítás - intézménye.

Mivel kedden járt le a személyijövedelemadó-bevallások leadásának határideje, a 2013-as adóévre vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre, de a költségvetés adataiból kiderül, hogy az idén jelentkező szja-bevételek elő­irányzata 1550 milliárd forint (ennek egyébként 25,6 százaléka realizálódott a januártól májusig tartó időszakban).

A családi kedvezmények rendszerének átalakításával a kedvezményt igénybe vevő adózók zsebében maradó összeg is növekedést mutat, derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataiból.

Címkék:
adozas, szja, családi adókedvezmény, szuperbruttó,