Régi-új trükkel kaszálnak az áfacsalók

Magyar Nemzet2014. május 19. 09:31

Régóta létező módszert élesztettek újjá az áfacsalók: még az első adóbevallás előtt eltüntetik a kétes ügyletekre létrehozott vállalkozásokat. A jelenség visszaszorítása érdekében az adóhivatal tavaly háromszázezer cégügyet tekintett át, s háromezer fantomtársaságnál húzta le a rolót - írja a Magyar Nemzet.

Még három hónapot sem élnek meg azok a vállalkozások, melyeket kifejezetten az áfacsalás elkövetésére hoznak létre. A rövidke céglét indoka egyszerű: általában negyedévenként kell áfabevallást készíteni, a visszaéléseket leplező dokumentum pedig könnyen gyanússá válhat.

Az efféle cégeknek nemegyszer az a szerepük, hogy eltüntessék az áfát: a hosszú láncolatban mindig megtalálható legalább egy vállalkozás, amelyik nem fizeti be a közterhet, és bevallást sem készít. Céljuk eléréséért az áfacsalás résztvevői némelykor egyszerre több céget is létrehoznak, hogy ha az egyiket be kell dönteni, a kétes tevékenységet egy másikba menthessék át.

A visszás céghalmozást a 2012 óta élő úgynevezett adóregisztrációs szabályok akadályozzák meg. Az ellenőrzés során a NAV munkatársai azokat a személyeket keresik, akik úgy alapítanának társaságot vagy kapcsolódnának be egy már működő cégbe, hogy korábbi vállalkozásaiknál komoly hiányosságokat, szabálytalanságokat állapított meg a hivatal.

 

Címkék:
adozas, áfacsalás, NAV,