Így nyúlják le az 1 százalékodat, jól gondold meg kinek adod

Pénzcentrum2014. május 16. 05:33

Százmilliókat csaltak el tavaly egyes alapítványok, ezért nem árt odafigyelni arra, kinek ajánlod fel civil és egyházi 1 százalékodat. Sok visszaélésről hallani, de ma már egyre több felületen kaphatsz hiteles információt az egyes alapítványokról. Nem kis vagyonról dönthetsz, tavaly 25 milliárd forintról rendelkezhetett a magyar társadalom.

Vészesen közel a személyi jövedelemadó bevallás határideje, és ha még nem tudod, melyik civil szervezetnek és vallási intézménynek ajánlod fel 1-1 százalékodat, illene sürgősen döntened. Alig pár napod maradt: a határidő május 20. A civil 1 százalékot felajánlhatod például állat- illetve természetvédelmi céllal, vagy választhatsz többek között emberi jogokkal, gyermekvédelemmel, fogyasztóvédelemmel, egészségmegőrzéssel foglalkozó intézményeket. Az egyházi esetében pedig idén már tizennyolc elismert egyháznak lehet elküldeni az 1 százalékot.

A gyakorlatban az 1 százalékos nyilatkozattétel sokféleképpen működhet. Ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomtatványának segítségével készíted el - postai vagy elektronikus úton - a bevallásodat, akkor annak egy csatolmányában (EGYSZA nyomtatvány) nyilatkozhatsz mind civil, mind pedig egyházi 1 százalékodról. De külön is postára adhatod, a bevallástól függetlenül, ha előzőleg lemaradt volna. Arra nagyon figyelj, hogy az egyházi esetében a technikai számot (négyjegyű szám), a civilnél pedig az adószámot helyesen tüntesd fel.

Ha valaki nem rendelkezik, vagy hibásan tölti ki (legtöbb esetben ez a helytelen adószámot, illetve technikai számot jelenti) a nyilatkozatát, a pénz az állami költségvetésbe kerül. Ez utóbbi esetben az adóhatóság értesít a felajánlás elutasításáról. Egy esetben lehet utólag kérelmezni a pótlást, ha önhibádon kívül nem nyilatkoztál, ha nem te vagy a felelős a hibáért. Amennyiben igazolni tudod vétlenségedet, akkor igazolási kérelem, melyben leírod az okokat és körülményeket, és újra elküldöd az 1+1 százalékod felajánlását. Majd az adóhatóság tájékoztat a kérelem elfogadásáról vagy elutasításáról. Tavaly csupán a 25 milliárd forint alig több mint feléről tett a lakosság nyilatkozatot, úgyhogy érdemes figyelni a felajánláskor.

Bár évről évre szigorodik azon szervezetek ellenőrzése, amik ezeket az 1 százalékokat kapják, mégis vannak visszaélések. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) tájékoztatása szerint a tavalyi ellenőrzés során óriási visszaéléseket tapasztaltak például két, gyermekmentéssel foglalkozó alapítványnál. Ezek négy év alatt csaknem egymilliárd forintot kaptak, de csak kevesebb mint hetven millió forintot fordítottak a támogatottakra. A fennmaradó hatalmas összeget "lepapírozták", azaz a magáncélú, túlárazott eszközbeszerzésekről és tevékenységekről kiállított számlákkal igazolták kiadásaikat mint jogos költséget.

Egyre több lehetőség nyílik arra, hogy ellenőrzésed alatt tartsd 1 százalékod sorsát, illetve könnyen tájékozódhatsz előre az adott intézményről. A Pénzcentrum.hu ezért összegyűjtött néhány tippet, hogy könnyebb legyen védekezni a csalók ellen.

Pénzcentrum.hu EGYSZA tippjei:

  • 1.Ki a kizárt? Nézd meg a NAV honlapján az 1 százalék felajánlás részesedésből kizárt szervezeteket.

    JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

    Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

     

  • 2. Ne a reklámok alapján dönts! A reklámhadjárat nem feltétlenül jelenti azt, hogy nemes a cél, vagy hogy valóban arra megy a pénz, mint amire hirdetik. Hajlamosak vagyunk azt hinni, akikről sokat hallunk, és első helyen állnak a találati listákon a böngészőnkben, azok becsületes intézmények.

  • 3. Személyes ismeretség, ajánlás alapján válassz! Érdemes körbekérdezni családodban, baráti körödben, kinek milyen tapasztalata van az efféle felajánlásokkal kapcsolatban. Előfordulhat, hogy egy ismerős közelről (vagy akár közvetve) ismer egy-egy szervezetet, vagy annak munkáját, így nyugodt szívvel tudja neked ajánlani.

  • 4.Tájékozódj! Próbálj meg minél több információt szerezni az adott intézményről, mielőtt nekik adod a pénzed. Honlapjukon jó esetben fel vannak tüntetve a vezetőség tagjai, a dolgozók. Olvass híreket, nézz utána, nincs-e valamilyen kétes ügyben megemlítve a nevük, nincs-e összefonódás valamilyen másik rossz hírű intézménnyel.

  • 5. Etikai Kódex. A civil szervezetek önkéntesen csatlakozhatnak az Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexéhez. Szigorú ellenőrzésnek vetik alá őket, hogy megfelelnek-e az elvártaknak. Az alapértékek a következők: hitelesség, törvényesség, átláthatóság, nyilvánosság. Így aki az Etikai Kódexnek megfelel garantálja, hogy az adományokat, amiket eljuttatnak hozzá, valóban arra a célra fordítja, amire ígérte.

  • 6. Adhat.hu, nonprofit.hu, átláthatóság.eu. Itt tevékenységi kör és elhelyezkedés alapján kereshetsz az alapítványok között. A weboldalak célja, hogy csak olyan szervezetek szerepeljenek az adatbázisaikban, melyek megbízhatók, működésük átlátható.

 

Címkék:
adozas, szja, 1 százalék,