Több ezer édesanya ment vissza dolgozni gyed és gyes mellett

Magyar Nemzet2014. május 15. 10:00

Közel tizenegyezer család élt az első negyedévben a gyed extra nyújtotta lehetőségekkel. Gyed vagy gyes mellett csak januárban közel 5500-an mentek vissza dolgozni, diplomásgyedet februárban öten igényeltek - írja a Magyar Nemzet.

Három hónap alatt közel tizenegyezer család élt az év elején bevezetett gyed exta adta lehetőségekkel. A gyermekvállalást és a szülés utáni munkába állást ösztönző csomag lényege, hogy az édesanya a gyed és a gyes folyósítása mellett a gyermek egyéves korától teljes munkaidőben visszamehet dolgozni.

Az első hónapban összesen 5433-an éltek az intézkedés adta lehetőségekkel, ennyien dolgoztak gyed vagy gyes mellett. Egyetemi, főiskolai hallgatók által igénybe vehető diplomásgyedet februárban öt édesanya igényelte.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint már januárban átlagosan naponta százan keresték fel az OEP illetékes hivatalát, hogy valamilyen pénzbeli ellátást igényeljenek. A fővárosi hivatalban naponta mintegy 360 telefonhívás érkezett, melyeknek 70-75 százaléka a gyed extra rendelkezéseire vonatkozott.

Címkék:
karrier, család, gyermekvállalás, gyed extra,