Sokan hagyják veszni a pénzüket: ezért buknak tízezreket

Pénzcentrum2014. április 16. 09:04

Már most lehet látni, hogy a jogosultak egy része nem használja ki a járulékokból leírható kedvezményt. Aki él vele, az is csak kisebb összegben igényli az új családi adókedvezményt - írja a Napi Gazdaság.

Januárban és februárban közel 815 ezren éltek a személyi jövedelemadóból (szja) leírható családi adókedvezménnyel. Így a szja után idén 163 milliárd forintot írtak jóvá. Ugyanakkor az év elején bevezetett második körös adótámogatást a jogosultaknak csak a kétharmada hívta le. Ez azt jelenti, hogy a járulékokból mindössze 5 milliárd forint lett jóváírva.

A gyermekek után járó családi adókedvezmények az idei év elejétől bővültek ki. Eszerint a három évvel ezelőtt bevezetett adóengedmények alapját most már a járulékok is képezhetik. Ez azért fontos, mert a szja jóváírása kapcsán a keretösszeg teljes kimerítésére inkább a jómódú családoknak nyílt lehetősége. A legutóbbi intézkedés célja pedig az alacsonyabb keresetűek támogatása.

A kedvezmény kiterjesztése körülbelül 270 ezer, minimum három gyereket nevelő családot érinthet. Az adóhatóság számításai szerint akár 50 ezer forintot is elérhetik a havonkénti jóváírások. A valóságban viszont az idei évben levont járulékkedvezmények átlagosan csak 10 ezer forint körül mozognak. Ráadásul a jogosultaknak csaknem harmada egyáltalán nem kért jóváírást.

Címkék:
adozas, szja, családi adókedvezmény, járulék, adójóváírás, kedvezmény,