Megtagadhatja az önkormányzat, hogy készpénzben fizesse ki a béreket?

Pénzcentrum2014. március 21. 12:02

Önkormányzatonként változik a közmunkások kifizetésének módja. Van, ahol bankszámla nyitására köteleznék őket, ez viszont törvénybe ütközik - írja a Heol.hu.

Több településen is jelezték a közfoglalkoztatottak, hogy az önkormányzatok bankszámla nyitására köteleznék őket a fizetésük átutalása miatt. Ezt sokan sérelmezik, mert a helyi pénzintézetek nemcsak a számlanyitásért és a bankkártyáért kérnek pénzt, de számos más díjat is felszámolnak.

Ugyanakkor a bevett gyakorlat önkormányzatonként változó. Van, ahol már évek óta folyószámlára utalják a béreket. Máshol a közelmúltban kérte az önkormányzat, hogy nyissanak folyószámlát, de ez problémát jelentene sokaknak, akiknek például tartozásai vannak. A számlára érkező fizetésből ugyanis a végrehajtó levonhatja a tartozást. Viszont az önkormányzatnak rengeteg adminisztrációval jár készpénzben fizetni a béreket, valamint a postaköltség is eléri az egymillió forintot éves szinten. Egy másik település polgármestere viszont úgy nyilatkozott, hogy tisztában vannak azzal, hogy a közmunkások esetében minden fillér számít. Ezért náluk fel sem merült, hogy számla nyitására kötelezzék a közfoglalkoztatottakat.

Az egri Szegényeket Támogató Alapítvány jogásza által kiadott álláspont szerint a közalkalmazott nem kötelezhető arra, hogy fizetése utalása miatt számlát nyisson. A közfoglalkoztatott igényelheti, hogy készpénzben vagy postai úton kapja meg a bérét. A törvények szerint is a munkabért készpénzben, vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára kell utalni. A munkabér kifizetése a munkavállaló részére nem okozhat költséget.

Címkék:
karrier, önkormányzat, közfoglalkoztatás, közmunkás,