A szociális területen a nettó átlagkereset nem éri el a 80 ezer forintot

Pénzcentrum2014. március 19. 10:02

Tovább formálódik a szociális stratégia, ami az ellátottak és a dolgozók körülményeit javította - mondta a Napi Gazdaságnak Soltész Miklós szociális és családügyekért felelős államtitkár. A szakszervezetek ugyanakkor keveslik a kormány eddigi lépéseit.

A 20 ezer főt foglalkoztató Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SzGyF) tavalyi megalapításával kapcsolatban az államtitkár kiemelte: a 25-30 milliárd forintos felújítási programnak köszönhetően épület-korszerűsítésre, akadálymentesítésre, fűtésmodernizációra kerülhet sor. A bölcsődéknek további 28 milliárd forint jut, míg az SzGyF-nél dolgozók évi 54 ezer forintot érő Erzsébet utalványt kapnak a szociális életpályamodell keretében. A minisztérium által koordinált 90 ezer dolgozó bruttó 6-17 ezer forint bérpótlékot kap, erre 11,8 milliárd forintot különítettek el az idei költségvetésben.

A szakszervezetek ugyanakkor keveslik a kormány eddigi lépéseit. A szociális területen, az esélyegyenlőség és felzárkóztatás érdekében dolgozó mintegy százezer munkavállaló nettó keresete 2008 óta nominálértéken is folyamatosan csökken - mondta a Napi Gazdaságnak Krémer Balázs, a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) elnöke. A szociális munkás vagy gondozó ugyanis annyira rosszul fizetett, hogy alig különbözik attól a klienstől, akit elvileg segítenie kéne, "hozzászegényedett" az ügyfélhez. A szociális területen a nettó átlagkereset nem éri el a 80 ezer forintot, de egy diplomával rendelkező intézményvezető is csak 135 ezer bruttót keres, ehhez hozzájön még bruttó húszezer forint vezetői pótlék.

Címkék:
karrier, munka, szakszervezet,