"Söralátét" adóbevallás: kik és meddig nyújthatják még be?

Pénzcentrum2014. március 13. 14:00

Még mindig talál egyszerű megoldást az, akinek személyijövedelemadó-bevallása nem a munkáltatója, és nem is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével készül. Az úgynevezett csökkentett adattartalmú személyi jövedelemadó (szja)-bevallást május 20-ig nyomtatott és elektronikus formában is be lehet nyújtani a NAV-hoz - tájékoztatta lapunkat az adóhatóság.

Ebben az évben a csökkentett adattartalmú személyijövedelemadó-bevallás nyomtatott verziója mindössze hét oldal. Kitöltéséhez segítséget nyújt a negyedik oldalon szereplő konkrét példa, amely a leggyakrabban kitöltött sorokra vonatkozóan megmutatja, hogy mely összeget, milyen összefüggés alapján, és melyik sorba kell beírni.

A személyijövedelemadó-bevallás csökkentett adattartalmú nyomtatványa bármely NAV ügyfélszolgálaton beszerezhető, illetve letölthető a NAV honlapjáról. A honlapon elérhető kitöltő-ellenőrző program használatakor a 1353 számú bevallás előlapján lehet a csökkentett adattartalmú bevallást kiválasztani.

A csökkentett adattartalmú bevallást nem lehet alkalmazni, ha tavaly például az alább felsorolt jogcímeken szerzett valaki jövedelmet vagy bizonyos kedvezményt szeretne érvényesíteni. Az ezekhez tartozó sorok csak a teljes adattartalmú bevallásban szerepelnek:

  • az Államadósság Ellen Alapba való befizetés utáni adóalap-kedvezmény érvényesítése
  • 2013-ban külföldről származó jövedelem
  • ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelemnél adókiegyenlítés érvényesítése
  • csereügyletből szerzett bevallásköteles jövedelem
  • különadó hatálya alá tartozó bevétel

Akinek 2013-ban más olyan bevallásköteles jövedelme keletkezett, amelyet a csökkentett adattartalmú bevallásban megfelelő sor hiányában nem tud feltüntetni, szintén a teljes adattartalmú 1353 számú bevallást kell kitöltenie és 2014. május 20-áig eljuttatnia a NAV-hoz.

Címkék:
adozas, adóbevallás, NAV, adószabályok,