Ezért van ennyi olcsó külföldi termék a hazai boltok polcain

Magyar Nemzet2014. március 7. 09:32

A piaci átlagárnál olcsóbb, külföldről importált alapélelmiszereknél merül fel a gyanú, hogy a forgalmi adó elcsalásában érdekelt cégeken keresztül érkeznek a hazai boltokba - írja a Magyar Nemzet.

A próbavásárlásokon kiderült, hogy az áfacsalás gyanújával árusított portékák szinte valamennyi áruházláncnál megtalálhatók. Február utolsó napjaiban vizsgálták a fővárosi szuper- és hipermarketeket, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utóbbi időben sokasodó, leleplező akciói után megtalálhatók-e a boltokban azon árucikkek, amelyekről feltételezhető, hogy áfacsalók kezén mentek keresztül. A felmérésben olyan alapélelmiszereket (UHT tej, kristálycukor, étolaj, liszt) vizsgáltak, amelyek tömegtermékekként az áfacsalók kedvelt portékái.

A jellemzően közvetítőkön keresztül értékesített, csalásgyanús termékek felismerése egyszerű, két fő ismérvük van. A gyanús termékek általában külföldiek, fogyasztói áruk pedig lényegesen alatta marad a hazai gyártású élelmiszerek árának, sőt, általában az üzletláncok saját márkás termékeinél is olcsóbbak.

Az adóhatósági rajtaütések ellenére továbbra is úgy tűnik, a hazai áruházakban tömegével fordulnak elő a külföldről ideutaztatott, átcsomagolt árucikkek, s felmerül a kérdés, az áfatrükközésben meddig terjed a láncok felelőssége.

Címkék:
adozas, áfacsalás, NAV, áfa, áruház,