Külföldre csábítják a magyar szakmunkásokat

Magyar Nemzet2014. február 24. 09:34

Magyar szakmunkásokat csábít külföldre több német fejvadász cég - írja a Magyar Nemzet. Leginkább somogyi szakiskolásokat keresnek lipcsei és drezdai gépipari, illetve elektrotechnikai cégekhez. Főleg hegesztő, géplakatos és szerszámkészítő szakmákba toboroznak.

Jól fizető osztrák és német állásajánlatokkal kerestek fel az idei tanévben több nyugat-magyarországi szakiskolát és szakközépiskolát német fejvadászok - számolt be nemrég a Somogy Tv. Az egyik érintett iskola, az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola vezetője elmondta: "elsősorban gépipari és elektrotechnikai cégeknek akartak munkaerőt toborozni az őket felkereső külföldiek. Bennünket egy német munkaközvetítő cég keresett meg az ország keleti feléből azzal, hogy végzős vagy nemrég végzett szakembereket vigyenek dolgozni Lipcsébe és Drezdába, mivel az ottani munkaerő a nyugati országrészbe távozott."

Elsősorban a nálunk is hiányszakmának számító hegesztő-, géplakatos-, gépiforgácsoló-, CNC-forgácsoló-, szerszámkészítő-, villanyszerelő-tanulókat, valamint a Magyarországon már nem hiányszakmának számító informatikusokat keresték - mondta Horváth Zoltán András, az ezerháromszáz tanulót oktató iskola vezetője.

Az igazgató örült a megkeresésnek, végül mégsem volt hajlandó megengedni, hogy a diákok intézményes keretek között kerüljenek kapcsolatba a fejvadászokkal. A fiatal szakemberek a magyar ipar számára is fontosak, hiszen nélkülük esély sincs az ipari termelés növekedésére - véli Horváth, és kitér arra is, hogy amennyiben külföldre távoznak a diákok, úgy senki nem téríti meg képzési költségeiket, hiszen nem Magyarországnak termelnek hasznot.

Címkék:
karrier, álláskeresés, szakma,