Egyre több a legális idénymunka Magyarországon

Magyar Nemzet2014. február 17. 09:58

Érezhetően nőtt a bejelentett alkalmi munkások száma, egyre többen végeznek legális idénymunkát az országban. Tavaly 630 ezren szegődtek el erre, legtöbbször kereskedelmi, mezőgazdasági, turisztikai és építőipari cégek vettek fel embereket időszakos tevékenységre - írja a Magyar Nemzet.

Egyre több magánszemély vállal alkalmi munkát legális keretek között - ezt mutatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összesítései. Miközben három évvel ezelőtt kevesebb mint félmillióan szegődtek el mezőgazdasági vagy más jellegű időszakos munkára, tavaly már túllépte a 630 ezret azoknak a száma, akik hosszabb-rövidebb idejű elfoglaltságot találtak maguknak.

Az elmúlt esztendőben egy-egy érintett munkavállaló 21 napot dolgozott alkalmi - vagyis az egyszerűsített - foglalkoztatás keretei között. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a munkáltatók összességében 13,3 millió munkanap után fizették meg az - egyébként alacsonynak nevezhető - adót, ami a közkasszának együttesen tízmilliárd forintos bevételt hozott.

Tavaly egyébként megközelítőleg 120 ezer munkaadó fogadott fel legalább egy alkalmi munkást. A módszer közkedveltségét mutatja, hogy 2012-ben hatodával kevesebb foglalkoztató vett fel időszakos alkalmazottat.

 

Címkék:
munka, alkalmi munka,