Ijesztő dolog derült ki a sárga csekkről: aggódhatnak a háziasszonyok

Pénzcentrum2014. február 12. 17:00

Hajlamosabbak az elhízásra azok a nők, akiknek problémát okoz a számlák határidőre történő befizetése. A kutatóknak igazuk lehet, hiszen Magyarországon mind a túlsúlyosok aránya, mind a számláikat késedelmesen kiegyenlítők száma emelkedést mutat.

Az anyagi helyzet és testsúly közötti összefüggés

Egy közelmúltban publikált kutatás talán egy új, meglepő tényezőre hívja fel a figyelmet, mely hátráltathatja a nőket az elhízás és a mérleg elleni szélmalomharcban: a be nem fizetett számláik - írja a Time magazin, meglepő módon nem brit, hanem amerikai kutatók eredményeire hivatkozva. A felmérés összefüggést mutat a testsúly és aközött, ahogy az emberek kezelik a pénzügyeiket. Habár már rengeteg tanulmány kimutatta, hogy kapcsolat van az elhízás és a gazdasági helyzet között, egyetértés viszont nincs abban, hogy melyik volt előbb - a gazdasági nehézségek vagy a túlsúly, vagy esetleg más faktorok játszanak még közre kialakulásukban. E legutóbbi felmérésben közgazdászok erre keresték a választ.

Végül arra jutottak, hogy azok a nők, akiknek általában nehézséget okoz a háztartási csekkek rendszeres, határidőre történő befizetése, hajlamosabbak az elhízásra, mint a férfiak, akik hasonló problémákkal küzdenek. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a késedelmes fizetésből következik az elhízás, és nem fordítva.


Nagyobb veszélyben a nők

És hogy miért a nők testsúlyára vannak nagyobb hatással a sárga csekkek? Több lehetőség is van, például az, hogy a késedelmesen fizetőknek valószínűleg alacsonyabb jövedelmű állásuk van, mely főleg férfiak esetén jelent csak fizikai munkát, mely több kalóriát éget el, így ők kevésbé vannak kitéve az elhízásnak. Ezen kívül számos tanulmány szerint a nők pénzügyi kultúrája egyébként is fejletlenebb, mint a férfiaké, így nagyobb valószínűséggel kevésbé hatékonyan osztják be a fizetésüket, mely okozhatja, hogy hónap végén már csak az olcsóbb, alacsony minőségű, magas kalóriatartalmú ételekre telik. Emellett hónap végén annak is megnő az esélye a nem megfelelő takarékoskodás esetén, hogy hátralékba kerülnek a csekkekkel, az emiatt felgyülemlő stresszt is hajlamosabb a gyengébbik nem az evésbe fojtani.

Érdekes módon ilyen jellegű összefüggéseket nem találtak a hitelkártya-tartozásokkal kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy a magas hitelkártya kintlévőség nem olyan fenyegető, mint annak a lehetősége, hogy elzárják a gázt vagy kikapcsolják a villanyt, ha nem fizeted a számlát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Itthon segít a rezsicsökkentés?

Habár a rezsicsökkentés hatására kevesebbet kell(ene) befizetnünk havonta, nem minden hazai közműszolgáltató érzékelt javulást a lakosság fizetési hajlandóságában. Továbbra is igen magas azok aránya, akik nem tudják fizetni a számláikat. A Pénzcentrum.hu közelmúltbeli megkeresésére a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. válaszában aggasztó fejleményekről számolt be. Elmondásuk alapján az elmúlt időkben a díjhátralékkal rendelkező fogyasztók száma nemhogy csökkent volna, de még emelkedett is.

Ugyanakkor nemcsak a hátralékkal rendelkező fogyasztók száma az, ami emelkedik: a KSH legutóbbi adatai szerint a magyar lakosságnak már a 45 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Hogy van-e összefüggés hazánkban a felhalmozott adósságállomány és a testsúlygyarapodás között, arra egyelőre nincsenek biztos válaszok.

Címkék:
energia, sárga csekk, áramszolgáltató, gázszámla, rezsicsökkentés, gdf suez,