Ezért terjedt el a kétkeresős családmodell Magyarországon

Pénzcentrum2014. február 3. 16:01

A fiatalok lehetőségei és jövőről alkotott elképzelései is a kétkeresős családmodell irányába mutatnak - mondta a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Spéder Zsolt szerint ezt figyelembe véve a gyermekesek munkavállalását segítve kellene előre lépni a foglalkoztatásban.

Spéder Zsolt szerint nagyon fontos, hogy mennyire családbarát egy munkahely, s az egész munkaerőpiac mennyire teszi lehetővé a gyermekesek munkavállalását. "Enélkül azt hiszem, nem nagyon lehet előrelépni a foglalkoztatásban" - hangsúlyozta.

A kutató rámutatott, hogy hazánkban az emberek ideáiban alapvetően a kétkeresős családmodell terjedt el. "A fiatalok úgy képzelik az életüket, hogy gyerekük is van, keresnek is, munkájuk is van, nyaralni is el tudnak menni" - fogalmazott a szakember.

"Szeretnének boldogan és jól élni, ezt viszont egy keresetből nagyon kevesen tudják megtenni" - jelezte Spéder Zsolt. Hozzátette: mindemellett azok a nők, akik tanultak 25 éves korukig, egyetemre jártak, szeretnék tudásukat hasznosítani, kamatoztatni.

"Minden abban az irányba mutat, hogy a jövőt tekintve a kétkeresős családmodellel kell gondolkoznunk, és egy olyanfajta környezetnek kell létrejönnie, ami lehetővé teszi mind a munkavállalást, mind a gyermekvállalást" - hangsúlyozta a szakember.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója arról is beszélt, hogy több munkahelyen már kifejezetten keresik a gyermekkel rendelkező munkavállalókat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Egy megbecsült gyermekes munkavállaló esetleg nem fog elmenni, ha máshonnan egy kicsit magasabb jövedelmű ajánlatot kap, mert tudja, hogy jelenlegi munkahelyén össze tudja egyeztetni a családot a munkavállalással. Ha viszont valaki gyermektelen és kap egy jobb ajánlatot, nem nagyon van, ami meggátolja, hogy elfogadja az új lehetőséget" - jelezte Spéder Zsolt.

 

Címkék:
karrier, család,