248 ezer forint az átlagos bruttó

Pénzcentrum2014. január 21. 12:32

2013 novemberében 4,1%-kal voltak magasabbak a bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban, a versenyszférában ennél magasabb, 5,3%-os volt a bruttó átlagkeresetek emelkedése. A bérdinamikát a közfoglalkoztatás növekvő súlya húzhatja vissza. A nemzetgazdasági nettó reálbérek a rekord alacsony infláció mellett 3,3% körül emelkedhettek a január-novemberi időszakban átlagosan. Ami a versenyszféra foglalkoztatását illeti, a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál a létszám kicsit megmozdult, eközben a téli közfoglalkoztatás valóban elindult, novemberben már közel 180 ezren voltak közfoglalkoztatottak.

A versenyszférában a rendszeres keresetek 4,6%-kal voltak magasabbak novemberben az előző év azonos időszakához képest. Január-novemberi átlagban az emelkedés 3,8% volt, a bérdinamika így inkább visszafogottnak tekinthető.


Fontos azonban, hogy a kereseti adatok fő számait egyre inkább dominálja a közfoglalkoztatás növekvő súlya. A nemzetgazdasági bruttó bérek 4,1%-os emelkedése közfoglalkoztatás nélkül 6% lenne. Különösen feltűnő a különbség a költségvetési szférában, ebbe a körbe számítja a KSH a közfoglalkoztatottak zömét. Itt a bruttó bérek 2%-os emelkedése 8% lenne e kör nélkül.


A nettó reálbérek változásánál pedig számításba kell vennünk a rezsicsökkentés nyomán egyre mélyebbre süllyedő inflációt. A január-novemberi időszakban a reálbérek 3,3%-kal lehettek magasabbak az egy évvel korábbinál.


Visszatérve a közfoglalkoztatásra, az adatokból kiderül, novemberben már közel 180 ezren voltak közfoglalkoztatottak, azaz láthatóan beindult a téli közfoglalkoztatás. Az egy évvel ezelőttihez képest a közfoglalkoztatottak száma novemberben nagyjából 80 ezerrel volt magasabb, ugyanakkor a korábbi években a közfoglallkoztatotti létszám meredeken csökkent, de a téli közfoglalkoztatás miatt most nem fog. Így a szokásos szezonális mintázat helyett nem csökkenni, hanem nőni fog várhatóan a foglalkoztatás, és csökkenni a munkanélküliség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közfoglalkoztatottak ráadásul nem csak a költségvetési szférában, hanem a versenyszféra egyes ágazataiba is beszámítást nyernek. Vélhetően az erdőgazdálkodás, mezőgazdaság ágazatokról van szó. 2012-es adatok hiányában összehasonlítást sajnos nem tudunk csinálni, de a 2013-as adatokon az látszik, hogy a versenyszférában nem jelentéktelen ez a közfoglalkoztatotti létszám, novemberben nagyjából 18 ezer fő volt.


Így más értelmet nyerhet a versenyszféra legalább öt főt foglalkoztató szektorában az a kis létszámemelkedés, amit láthatunk.

Címkék:
karrier, bér,