Tízezrek vártak a bejelentésre: kinek emelkedik a fizetése?

Pénzcentrum2013. december 16. 11:04

Bérpótlékot és szociális életpálya-modellt ígér a kormány a szociális ágazatban dolgozóknak. A pontos részletek egyelőre nem ismertek, de mutatjuk, mit tudunk eddig.

Szombaton jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hogy bérpótlékot kapnak a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók.

Az ágazati bérpótlék összege személyenként 5-11 százalékos béremelést jelent, ami havi 6-17 ezer forinttal emeli meg a dolgozók fizetését. A kormány 9,2 milliárd forintot különített el az ágazati béremelésre.

A miniszter beszélt arról is, hogy a szociális szférát érintő életpályamodellt dolgoznak ki, annak első lépése a béremelés. Ez összesen mintegy 73 ezer szakdolgozót és körülbelül 20 ezer technikai munkatársat jelent. A magasabb összeget először jövő márciusban kapják majd meg, de fontos, hogy ez visszamenőleges, tehát az már a januári bérükre is vonatkozik.

A nevelőszülőket is támogatják, változás az ápolási díjnál

A szociális, gyerekjóléti és gyerekvédelmi ágazatban dolgozók közül külön kiemelte a miniszter a hagyományos nevelőszülőket, akik most már foglalkoztatási jogviszonyban vannak. Támogatásuk pedig egy átlagos szükségletű gyerek esetén mintegy 36 ezer forint, amit még további összegek is kiegészíthetnek.

Mint arról korábban a Pénzcentrum.hu is beszámolt,
januártól több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra nő az emelt összegű ápolási díj, és bevezetik a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A díjemelés és az új díjkategória bevezetése 18 ezer családot, illetve háztartást érint. Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak, emelt összegű ápolási díjat azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel. Bevezetnek egy új kategóriát - januártól - a kiemelt ápolási díjat, ezt azok kaphatják, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó családtagjukat gondozzák.

Az új, kiemelt ápolási díj jövőre 3600 személyt érinthet, akiknek többsége a jelenleg emelt összegű ápolási díjban részesülők köréből kerül ki. Az alanyi jogon járó ápolási díj összege jövőre is nettó 26 550 forint marad. A bruttó díjakból tíz százalékos nyugdíjjárulékot vonnak, ez pedig azt jelenti, hogy az érintettek a befizetésekkel nyugdíjjogosultságot szereznek.

Címkék:
karrier, fizetés,