Nem lesz fordított cukoráfa

Pénzcentrum2013. december 16. 09:32

Elutasította Magyarország kérelmét az Európai Bizottság, így jövőre nem alkalmazható a fordított áfafizetés a cukoriparban - írta hétfőn pontosan meg nem határozott forrásból származó értesüléseként a Napi Gazdaság.

A lap emlékeztetett: a kormány novemberben kérelmezte a fordított áfafizetés bevezetésének engedélyezését a szektorban arra hivatkozva, hogy a cukorkereskedelemben jelentős mértékű az áfacsalásokra épített fiktív jogügyletek aránya. A statisztikák szerint a hazai termelésnél is nagyobb mennyiséget tesz ki a fiktív export. Az áfacsalások értéke tízmilliárd forint körüli lehet.

Mint írták, nemcsak Magyarországot sújtja az unió, tavaly és az idén számos kérelmet utasított vissza a bizottság. Hozzátették: a mostani vétó azért érdekes, mert elvileg a nyár végén zászlajára tűzte a bizottság az áfacsalások elleni harcot.

Mint ismert, a sertéságazatban sem engedélyezte az unió a fordított áfa bevezetését. A kormány 2013. április 1-től szerette volna bevezetni a fordított adózást. A kormány végül az egész- és félsertés kereskedelmére vonatkozóan 5%-ra csökkentett áfa mellett döntött.

Címkék:
áfa, adó,