Csepelen lehet a szegények temetője

Pénzcentrum2013. december 10. 18:13

Csepelt javasolja a szociális temetkezések helyszínének a Budapesti Temetkezési Intézet. Erről várhatóan szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés. A Temetkezési Intézet szolgálati igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a szociális temetkezés bevezetése miatt ugyan lehet veszteséggel számolni, de egyelőre nem terveznek áremelést.

Tóth Gábor közölte: egyelőre nem jelölték ki a szociális parcellát, csak javasolták, hogy az Csepelen legyen. Azért a XXI. kerületet ajánlották, mert a legalacsonyabb költséggel az ott lévő bővítési területen tudnák kialakítani azt a temető részt, amely szociális parcellaként funkcionálhatna.

A Budapesti Temetkezési Intézet szolgálati igazgatója arról is beszélt: nem javasoltak díjemelést a temetési szolgáltatásoknál, bár a Budapesti Temetkezési Intézet mindenképpen kompenzációra szorul majd a szociális temetés bevezetése miatt. Azt azonban Tóth Gábor szerint, "még megközelítőleg sem tudja megmondani senki, hogy hány szociális temetés lesz 2014-ben."

De a bevételkiesés ellensúlyozására biztosan szükség lesz. Ugyanis a temetők üzemeltetéséből nem képződik semmiféle nyereség, a fenntartási költségeket pedig máshonnan nem lehet előteremteni. "Azt viszont, hogy pontosan mekkora összeggel kell kompenzálni a Budapesti Temetkezési Intézetet, az majd csak a ténylegesen megvalósult szociális temetésektől függ." Erről is Főváros Közgyűlés dönthet.

A tervezett temetői behajtási díjjal kapcsolatban Tóth Gábor kijelentette: arra nem a szociális temetések bevezetése okozta bevételkiesés miatt van szükség. Elmondta: sokan egyfajta P+R parkolóként használják a frekventált helyen lévő temetőket, a behajtási díjjal ezt a jelenséget próbálják valamilyen módon szabályozni.

Címkék:
karrier, temetés, temetkezési intézet, fővárosi temetkezési intézet,