Csak 220 online pénztárgépet kötöttek be eddig

Pénzcentrum2013. november 20. 15:08

2013. november 19-i információk alapján 220 pénztárgép online üzembe helyezésére került sor eddig - árulta el a Portfolio.hu kérdésére a NAV. Az adóhatóság szerint jelenleg számos gép bekötése folyamatban van, ne vonjunk le átfogó következtetést a pillanatnyi helyzetből.

Azt nem tudni, hogy az eddig bekötött 220 darab pénztárgép milyen arányban áll az összes bekötendő pénztárgéppel, azaz hogy áll az online lefedettség. Az adóhatóság szerint ugyanis a kiadott üzembe helyezési kódok egy része "duplikált" (pl. az adóalany kért nem támogatott üzembe helyezési kódot, majd felvilágosítást kapott, hogy jogosult lenne támogatásra és ezt követően kért és kapott támogatott kódot is), vagyis nem mutatja teljes bizonyossággal a "szükséges" pénztárgépek számát.

Azt viszont lehet tudni, hogy október közepéig közel 200 ezer (üzembe helyezési) regisztrációs kódot adott ki a NAV, 50 ezer forintos támogatásra jogosító kódból 114 800 darabot adtak ki.

Úgy tűnik, az üzembe helyezés igen lassan halad, szeptember végén még 5 darab üzembe helyezett online kasszáról tudtunk, két hónap múlva ez csak 220 darabra ment fel.

A határidő viszont a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint nem csúszik, marad 2013. december 31., a korábbi határidő csúszásról szóló híreket cáfolta a tárca.

Október óta a NAV bírságol is, ha a kereskedő nem rendelkezik üzembe helyezési kóddal és megrendelési szerződéssel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Új szabályozással is segítenék a gyorsabb átállást. Eszerint a viszonteladóknak, szervizeknek a rendelet hatálybalépésétől számítva 8 napjuk lesz arra, hogy a náluk megrendelt pénztárgépek leszállítása érdekében intézkedjenek a forgalmazóknál, akiknek - a rendelet hatálybalépésétől számított 8 napon belül - vissza kell igazolniuk a megrendeléseket. Azoknak, akik nem kapnak visszaigazolást 8 napon belül, lehetőségük lesz a NAV internetes felületén gépet rendelni.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) korábban reagált arra, hogy a határidőt nem szándékozik kitolni a minisztérium. Szerintük nem tartható az év végi határidő, a karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig.

Címkék:
adozas, pénztárgép, adó, online pénztárgép,