Civil szervezetek, figyelem! Elveszíthetitek az 1 százalékokat!

Pénzcentrum2013. május 28. 14:04

Május 31-ig több mint 24 ezer civil szervezetnek kell elszámolnia a kiutalt 1 százalékos összegek felhasználásáról. A következő, 2014-es rendelkező évi 1 százalékos felajánlásokból történő kizárást kockáztatja az a civil szervezet, amelyik elmulasztja a határidőt - figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A civil kedvezményezettek mintegy 60 százaléka nem adott még számot a 2011-ben kiutalt és felhasznált összegekről - közölte a NAV. Az érintett szervezeteknek legkésőbb május 31-én éjfélig elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül el kell küldeniük az 1 százalékos felajánlások felhasználásáról szóló bevallást az erre a célra rendszeresített, 11KOZ számú nyomtatványon.

Tavaly több mint 5 ezer szervezet késett az elszámolással. Ezért idén a NAV már háromszor küldött ki benyújtásra felhívó elektronikus levelet az érintett civil szervezeteknek. A következő, 2014-es rendelkező évi 1 százalékos felajánlásokból történő kizárást kockáztatja az a civil szervezet, amelyik elmulasztja a május 31-ei határidőt. Ha a kedvezményezett a 11KOZ közleményt nem nyújtja be, vagy számszakilag hibás adatot közöl, illetve nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és a javításra kitűzött határidőt is elmulasztja, - a törvény alapján - a NAV a határozat jogerőre emelkedését követő rendelkező évben kizárja a kedvezményezettek köréből.

Az érintett civil szervezetek bővebb tájékoztatást kaphatnak a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) az "szja 1+1%" menüponton belül elérhető, "Tájékoztatás a civil kedvezményezettek részére átutalt szja 1 %-os összeg felhasználásáról szóló 11KOZ számú közlemény benyújtási határidejéről" című tájékoztatóból. Konkrét kérdéseikre pedig választ kaphatnak a NAV munkatársaitól a 06/40 42-42-42 telefonszámon.

 

Címkék:
adozas, NAV, 1 százalék,