Nyugdíjra vágysz? Ezzel kell számolnod, míg eljutsz odáig - heti összefoglaló

Pénzcentrum2013. március 17. 19:02

Július 1-jétől 10 százalékkal csökkennek a lakossági víz-, csatorna- és a szemétszállítási díjak - mindezt törvénybe foglalná a kormány. Sokat veszítenek ugyanakkor a magyar családok azon, hogy jelentősen gyengült a forint árfolyama. A jelenlegi magas árfolyamszinteket látva nehéz elhinni, de még mindig jobban járt több devizahiteles, mintha forintban vette volna fel a kölcsönét. Óriási az érdeklődés a nők körében a 40 év jogosultsági idő mellett igénybe vehető korábbi nyugdíjba vonulási lehetőség iránt. Lapunk összegyűjtötte, milyen feltételeknek kell ehhez megfelelni. Több cikkben is bemutattuk, hogy az állami végrehajtó intézmények - az adóhatóság és az egészéségbiztosítási pénztár - hogyan lépik át jogkörüket, amivel emberek százait taszítanak létbizonytalanságba. Az Alaptörvény legújabb módosítása nyomán elemeztük, milyen paradoxonokat lehet felfedezni a családtámogatást érintő rendelkezésekben. A Pénzcentrum.hu hu kiderítette: a rendőrség is tehetetlen a a budapesti aluljárókban elszaporodott illegális árusokkal szemben.

Nyugdíjra vágysz? Így számolhatsz a "40 éves" kedvezménnyel
Óriási az érdeklődés a nők körében a 40 év jogosultsági idő mellett igénybe vehető korábbi nyugdíjba vonulási lehetőség iránt. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte, milyen feltételeknek kell ehhez megfelelni. Cikkünkből az is kiderül, hogyan lehet a kedvezményes nyugdíjba vonulás után is dolgozni.

Júliustól tovább csökkenhetnek a rezsiköltségek
Törvénybe foglalná a Fidesz, hogy július 1-jével tíz százalékkal kell csökkennie a lakossági víz-, csatorna- és a szemétszállítási díjaknak. A jogszabály a már január 1-jével elrendelt tízszázalékos gáz-, villany- és távhőár-csökkentési kötelezettséget is rögzítené.

35 százalékos áfakulcs jöhet Magyarországon?
Orbán Viktor miniszterelnök szerint szükség lenne egy, a luxuscikkekre kivetett 35 százalékos adókulcsra, de - mint fogalmazott - erről valószínűleg vita lenne a nemzetközi szervezetekkel.

Milliókkal tartozik a magyar rezsirekorder
Kritikán aluli a magyar lakosság közüzemidíj-fizetési hajlandósága, akad fogyasztó, aki milliókkal tartozik szolgáltatójának. Bár közeleg a fűtési szezon vége, rengeteg család még a nyári hónapokban sem tudja utolérni magát. Esetükben nem marad más, mint a szolgáltatás felfüggesztése.

Fájni fog a magyar családoknak a gyenge forint
A magas euró árfolyam miatt a külföldieknek szinte minden olcsó Magyarországon, nekünk meg egyre többet kell fizetni a benzinért, lapos tévéért, és minden másért, amit nem itthon forint költségen gyártanak. A külföldi utazás is akár 10-20 százalékkal is többe kerülhet csak a gyengébb forint miatt.

Itt vannak az óriási tartozásuktól megmenekült devizahitelesek
Sokan uzsorakamatokat emlegetnek a devizahitelek kapcsán, pedig a kamatoknál sokkal inkább meghatározza a havi törlesztőrészleteket és az adósok előtt tornyosuló tartozást az árfolyam, ami - ahogy a napokban is láthatjuk -, szinte percről percre képes új csúcsokra emelkedni vagy akár rég nem látott mélységekbe visszaereszkedni. 

"Nincs deviza a hitelek mögött?" - itt a válasz!
Becsapták a bankok a devizahiteleseket, hiszen semmiféle deviza nincs a nekik folyósított hitelek mögött - hangzik el egyre gyakrabban a vád. Hogy ez így van-e, annak eldöntéséhez több kérdést tisztáznunk kell.

Anyák százai jártak pórul, Te is beleszaladhatsz
Túllépte a hatáskörét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), amikor több anyától megvonta a különféle gyermeknevelési támogatásokat arra hivatkozva, hogy nem valódi munkavégzés miatt, hanem a társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében kötöttek munkaszerződést a várandósság ideje - állapítja meg legfrissebb jelentésében Szabó Máté alapvető jogok biztosa. Az OEP nem állt meg az anyasági támogatások megvonásánál, törölte is az érintettek biztosítotti jogviszonyát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi lesz így a családi pótlékkal? Az Alaptörvény visszanyal
A módosított Alaptörvénybe ütközhet a családok támogatásáról szóló törvény azon passzusa, amely arról rendelkezik, hogy ki számít egyedülállónak. Az új Alaptörvény ugyanis kimondja, hogy a család alapja a házasság és a szülő-gyermek viszony. Ennek alapján az élettársak akkor sem tartoznak egy családba, ha közös gyermekük van. Ha viszont nem tartoznak egy családba, akkor kvázi egyedülállókként nevelik a gyermeküket, gyermekeiket. Ez esetben pedig emelt összegű családi pótlékra lennének jogosultak.

Kisemberekre vadászik a NAV, a Kúria is segédkezik
Pánikszerűen próbálja meg horribilis összegű büntetésekkel lezárni az adóhatóság az interneten ingóságokat értékesítő magánszemélyek ellenőrzését - értesült a Pénzcentrum.hu. A Kúria is asszisztál ehhez: hiányos elvi állásfoglalást tett közzé egy olyan ügyben, amely emberek százait menthetné meg attól, hogy tetemes közteherrel sújtsa őket az adóhatóság. A vizsgálatokban érintetteknek sürgősen be kell szerezniük a konkrét ítéletet.

Kösd fel a gatyád, ha az interneten üzletelsz! Újabb meglepetés a NAV-tól
Önmagának mond ellent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik főmunkatársa legújabb írásában. Kapkodhatják a fejüket azok, akik a jogszabályoknak megfelelően adóznának például az interneten üzletszerűen eladott ingóságaikból származó jövedelmük után. Mást mond az adóhatóság, és mást az okleveles adószakértő, de a magánszemélyek felelnek azért, hogy a törvénynek megfelelően teljesítsék adókötelezettségüket.

A rendőrség is tehetetlen: tovább árulhatják a veszélyes élelmiszereket
Újabb izgalmas részletek derültek ki a budapesti aluljárók illegális árusairól. Mint azt a Pénzcentrum.hu kiderítette, nem csak a közterület-felügyelők, hanem gyakorlatilag a rendőrség is tehetetlen az alkalmi kofákkal szemben.

Ennyiért vehetsz passzívházat Magyarországon - itt a lista!
Az egyre növekvő közüzemi díjak, illetve a klímaválság egyre inkább az energiatudatos épületek irányába tereli a lakosságot. Ennek folyományaként pedig az ingatlanhirdetések között elkezdtek megjelenni hazánkban is a passzív épületek.

 

Címkék: