Félkarú a rabló: 18 ezer magyar állása veszélyben

Nagy Bálint2012. június 7. 13:31

Több mint ezer szerencsejátékszervező vállalkozás, 18 ezer vendéglátóhely léte és az ott dolgozók (vendéglátóegységenként minimum 1 alkalmazott) megélhetése múlik azon, hogy tető alá kerül-e végre a szerveralapú pénznyerő automaták működtetéséhez szükséges végrehajtási rendelet. Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) elnökének álláspontja szerint ugyanis minél tovább csúszik az új rendszer bevezetése, annál több vállalkozás húzhatja le végleg a rolót.

Matolcsy György minap kiadott állásfoglalása szerint a pénznyerő automaták üzemeltetése után fizetendő játékadó-bevételek esetén 2012 első félévében a várt adóbevétel várhatóan túlteljesül. A tárca szerint idén várhatóan 37,2 milliárd forint bevétel keletkezik majd ezen a jogcímen, mely csaknem megegyezik a 2011-es 33,15 milliárd forintos eredménnyel. Ez az összeg természetesen nem tűnik rossznak, hiszen a korábban működő 22 ezer nyrőgép száma jelentősen megcsappant az ötszörösére emelt játékadó miatt.

Schreiber István szerint azonban ez illúzió. Bár a minisztérium által számolt 5 ezer nyerőgép esetén reális a havi mintegy 2,5 milliárdos játékadó bevétel, a valóság azonban az, hogy 5 ezernél jóval kevesebb automata üzemel az országban (az E-Casino Szövetség álláspontja szerint számuk nagyjából 4 ezerre tehető). Sőt, az elnök tapasztalatai szerint a jelenleg még működő nyerőgépek száma is rohamosan fogy. Arról nem is beszélve, hogy a kapcsolt vállalkozások (a békeidőben nagyjából 18 ezer volt) forgalma, mely havonta szintén 2,5 milliárdos bevétellel járult hozzá az államkasszához, szintén jelentősen megcsappant, s ez a nagyobb probléma. Az MSzSz elnöke ugyanakkor úgy látja, az aggályok a játékadó bevétel felől csak akkor igazolódhatnak be, ha a végrehajtási rendelet nyilvánosságra hozatala sokat csúszik, hiszen a szerver alapú üzemeltetésre való átállás alapfeltételeit az teremti meg.

Éppen ezért igen sürgető, hogy megszülessen végre a szerveralapú rendszerek üzemeltetésének részletes szabályairól szóló végrehajtási rendelet. Ezt természetesen a miniszter sem cáfolja. Mint azt a témával kapcsolatban hangsúlyozta; a második félévben - a szerveralapú pénznyerő automaták várható elterjedésével - ismételten jelentős számú pénznyerő automata működik majd az országban, ami stabil adóbevételi forrást biztosít az államnak is. A kérdés tehát csak az, mikor?

Mint ismert, a jelenleg működő rendszert jövőre már tilos lesz üzemeltetni, így 2013-tól már csak a szerveralapú pénznyerő automatákat fenntartók fogadhatnak majd vendégeket. Az előzetes kalkulációk szerint ez a rendszer némileg kisebb terhet ró majd a vállalkozásokra, mivel esetükben a tiszta játékbevétel után kell majd megfizetni a 33 százalékban meghatározott játékadót. Bár ez a rendszer területileg megosztja majd a fennmaradó vállalkozásoktól befolyó játékadó bevételt - hiszen egyértelműen kisebb a forgalma egy kistelepülésen működő egységnek, mint például egy fővárosinak -, azonban egyértelműen pozitív perspektívát állít majd a talpon maradtak elé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen ehhez elengedhetetlen a korábban is ecsetelt végrehajtási rendelet. Hiszen csak ennek megszületése után indulhat el a szerveralapú automaták terjedése. Az MSzSz szerint a rendelet nyilvánosságra hozatalától számítva, ha a hatóságok is érdekeltek a gyors és kiszámítható ügyintézésben, három hónap alatt startolhat az új rendszer az engedélyezési eljárásokat követően. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha ebben a hónapban kijön a szabályozás és a jelenlegi engedélyeztetési gyakorlatot meggyorsítják.Schreiber István tapasztalatai szerint a rendszer fejlesztése egyik érintett (nem megerősített információink szerint 4-5 cég érdekelt) informatikai vállalkozásnál sem 100 százalékos - jelenleg nagyjából 80 százalékos készültségről beszélhetünk. Mivel az ehhez hasonló informatikai fejlesztések igen érzékenyek, így a végrehajtási rendelet elfogadása a projektek befejezéséhez is elengedhetetlen. Az idő tehát sürget, s akkor még nem is beszéltünk a szigorú informatikai auditról, a gyártásról, és az engedélyeztetésről, melyen a rendszereknek át kell esniük.

 

Címkék: