Csendbohócok jelentek meg a pesti éjszakában

Pénzcentrum2012. május 4. 12:12

Az utcára szoruló dohányosok miatt a szórakozónegyedekben egyre nagyobb a zaj, a járdákon néha nem lehet közlekedni, és van, ahol a lakók arra panaszkodnak, hogy a füst az ő ablakukon száll be. A kocsmák tulajdonosai igyekeznek betartani a törvényt, de ők is számítottak arra, hogy az új helyzet új konfliktusokat szül. Az ÁNTSZ csak a törvény betartását ellenőrzi, ezért azt ajánlja, egyezzenek meg egymással a lakók és vendéglátósok. Az önkormányzatok egyébként akár egyes utcákon és tereken is megtilthatják a dohányzást.

Április elseje óta egyik szórakozóhelyen sem lehet rágyújtani, a dohányosok a kertekbe, teraszokra és az utcára szorulnak. Számos olyan hely van Budapesten, amely előtt emiatt állandó tumultus alakult ki. Bár a szórakozóhelyek általában gondosan ügyelnek arra, hogy a vendégek csak a kijelölt helyen, a bejárattól öt méterre dohányozzanak, az új helyzet új konfliktusokat szül. A kocsmák közelében lakók arra panaszkodnak, hogy nem lehet rendesen közlekedni a járdán, éjszaka nagyobb a zaj az utcákon, sőt a jó idő beköszöntével a füst is beszáll a nyitott ablakokon.

A helyzet kezelésére különböző módszereket próbálnak ki az intézmények üzemeltetői, a 400 és a szomszédos Mika Tivadar Mulatóval közösen egy csendbohócot alkalmaz, aki megkéri a vendégeket, hogy ne hangoskodjanak és megmutatja nekik, hol szabad dohányozni. "Várható volt és így is lett: mostantól a buli már nem bent van, hanem kint", tapasztalta a Mika tulajdonosa. Kápolnai Gábor szerint viszont megdöbbentő, hogy az emberek milyen fegyelmezetten veszik tudomásul az új szabályokat. Rövid idő alatt bebizonyosodott az is, hogy bent a füstmentes helyen a vendégek is jobban érzik magukat és a személyzetnek is jobb így dolgoznia.

Az ÁNTSZ nem az utcai zajjal foglalkoznak, ők azt nézik, hogy a vendéglátóhelyek betartják-e a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, és a vendégek a kijelölt dohányzóhelyeket használják-e. Ettől függetlenül már hozzájuk is érkeztek panaszok a dohányosok utcai hangoskodása és a szálló füst miatt, közölték kérdésünkre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) sajtóirodáján.

Az ilyen konfliktusok kezelése elsősorban a vendéglátó egységek és a közelben élők együttműködésén múlik, hiszen ez a dohányzáson kívül sok más tekintetben is kompromisszumot igényel, ajánlották megoldásként az ÁNTSZ-nél.

Címkék: