Tízmilliárdok a munkahelyi képzés támogatására

Pénzcentrum2012. április 5. 10:02

Május 1-jétől lehet jelentkezni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által meghirdetett munkahelyi képzések támogatását szolgáló pályázatokra. Az NFÜ a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében összesen 21 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást oszt szét a mikro- és kis-, a közép-, illetve a nagyvállalkozások számára.

A vállalkozások mérete szerint és regionálisan is eltérő támogatási lehetőséget kínál az NFÜ a munkahelyi képzésekre. Az új támogatási rendszertől azt várják a szakemberek, hogy hatékonyabban járulnak hozzá a hazai vállalkozások versenyképességének növeléséhez, mint a szakképzési hozzájárulásból az idei év elejéig érvényesíthető kedvezmény. A kisvállalatok munkavállalóinak ugyanis csupán a 3 százaléka jutott képzéshez a korábbi rendszerben, ami messze elmarad a közepes vállalatok 11, illetve a nagyvállalkozások 25 százalékától. A pályázat keretében a szakmai, idegen nyelvi, a vállalkozás működésével kapcsolatos, valamint informatikai témakörű képzések megvalósítását támogatják.

A munkahelyi képzések támogatása elsősorban a vidéki telephellyel rendelkező vállalkozások számára nyújt nagy lehetőséget - magyarázza Mlynarik Miklós, a forrásra pályázni kívánó vállalkozások számára komplex megoldásokkal szolgáló EconoConsult Kft. ügyvezetője. A hat úgynevezett konvergencia régióban - Dél-Alföldön, Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon, Dél-Dunántúlon, Közép-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon - a mikro- és kisvállalkozások számára 6 milliárd, a középvállalkozásoknak szintén 6 milliárd, míg a nagyvállalkozások számára 8 milliárd forint áll rendelkezésre. A közép-magyarországi régióban a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak 300-300 millió, a nagyvállalkozásoknak pedig 400 millió forint a keret.

Amennyiben a cégek csekély összegű (de minimis) támogatásra pályáznak, a költségek 100 százalékát elszámolhatják, ha képzési támogatást igényelnek, a mikro- és kisvállalkozások általános képzésnél a költségek 80 százalékát, speciális oktatásnál pedig 45-55 százalékát számolhatják el. Középvállalkozásoknál a támogatási intenzitás - az általános és a speciális képzésekre - 70-80, illetve 35-45, nagyvállalatoknál pedig 60-70, illetve 25-35 százalék. Az 5-20 hónapos (3-18 hónap fizikai megvalósítás + 2 hónap pénzügyi elszámolás) képzési projektek támogatásának összege - amelynek 25 százalékáig előleg igényelhető - a mikro- és kisvállalkozásoknál maximum 10 millió, a középvállalkozásoknál 1-50 millió, a nagyvállalkozások esetében pedig 5-150 millió - részletezi Mlynarik.

Miután 2012-től megszűnt az a lehetőség, hogy a cégek saját dolgozóik képzését a szakképzési hozzájárulási kötelezettség terhére elszámolják, ez a jelentős forrás fontos eszközként szolgálhat a munkahelyi képzési programok fenntartásához - vélik az EconoConsult szakértői. A hazai vállalkozások számára fontos, hogy munkavállalóik ismeretei bővüljenek, a korszerű tudás ugyanis növeli a versenyképességet, így a munkahelyi képzések lökést adhatnak a gazdaság fejlődéséhez. Komplex projektek kidolgozásával lehet a legnagyobb eséllyel javítani a cégek működési hatékonyságát. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: