Tüntetnek az Auchan dolgozói: mi lesz a béremeléssel?

Pénzcentrum2012. április 3. 14:06

Demonstrációt tart húsvét előtti szombaton, április 7-én a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) az Auchan Magyarország Kft-nél képviselettel rendelkező alapszervezete az áruházlánc óbudai áruháza előtt - közölte a KASZ kedden. Az Auchan szerint a szakszervezet többször is elutasította javaslataikat.

A szakszervezet tájékoztatása szerint az Auchan munkavállalói azért döntöttek a demonstráció mellett, mert a többfordulós tárgyalásokon nem sikerült megegyezni a bérkompenzációról.

A tárgyalások során a cég egyik ajánlata sem volt elfogadható a szakszervezet számára, mivel azok nem biztosították volna a nettó bérek és béren kívüli juttatások értékének megőrzését.

"A vállalat annak ellenére sem hajlandó megadni a rendeletben szabályozott elvárt béremelést a munkavállalóknak, hogy a kormány a versenyszféra munkáltatóit is kompenzálja, azaz lehetővé teszi számukra az elvárt béremeléshez szükséges bérköltségnek a szociális hozzájárulási adóból történő levonását" - írta közleményében a KASZ.

A munkavállalók számára nem elfogadható, hogy a vállalat az elvárt béremelést a szociális, béren kívüli juttatások egyes elemeinek a bruttó bérbe történő beépítésével oldja meg. Annak ellenére, hogy a szakszervezet tiltakozik a béren kívüli juttatásoknak a bruttó bérbe történő beépítése ellen, az Auchan vezetői már tájékoztatják az elhatározásukról a munkavállalókat - tájékoztatott a munkavállalói érdekképviselet.

Auchan: ezért nem született megállapodás

Az Auchan Magyarország Kft. és a KASZ képviselői az elmúlt hetek során több alkalommal egyeztetettek a vállalatnál az ez évben tervezett béremelésről. A vállalat javaslatait a szakszervezet rendre elutasította, így megállapodás - bár mindkét fél erre törekedett - nem született - tájékoztatta lapunkat az Auchan.

Mint közleményükben fogalmaznak, a vállalat vezetése tudatában van annak, hogy az elmúlt hónapokban bekövetkezett jogszabályi változások egy része kedvezőtlenül hatott a munkatársak nettó jövedelmére, ezért a vezetőség a gazdasági eredmények által lehetővé tett legmagasabb béremelést kívánja adni dolgozóinak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Elsődleges célunk, hogy munkatársaink számára biztos, fenntartható mértékű bért tudjunk kínálni. A szakszervezet által igényelt béremelések nincsenek összhangban a vállalat teljesítményével, ezért nem tudnánk kigazdálkodni" - mondta Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója.

Az évek óta tartó nehéz gazdasági helyzetben - sok más vállalattal szemben - az Auchan nem bocsátott el dolgozót, ami komoly erőfeszítés eredménye. A vállalat minden takarékossági intézkedést meglépett már az elmúlt időszakban, hogy a munkahelyeket megőrizze. Az Auchan 2011. évi eredményei a 7 milliárd forintot meghaladó veszteséggel, és a 2012. év első két hónapjában a fogyasztás gyengülését jelző adatok alapján hiányoznak azok a gazdasági feltételek, amelyek alapján a javasolt béremelést biztosítani tudnák.

"Az idei évre remélt gazdasági eredményeink javulásával azonban tervezzük a bérek további emelését, ahogyan eddig, úgy a jövőben is" - tette hozzá a vezérigazgató.

Címkék: