Mennyi marad a bruttódból valójában? Most kiderül

Pénzcentrum2012. március 13. 11:31

A munkavállalók jelentős hányada nem kapott idén fizetésemelést - derül ki az olvasóink körében végzett felmérésből. A csaknem 7700 szavazó 38 százaléka úgy válaszolt, hogy nem emelkedett idén a bruttó bére, és emiatt csökkent a nettó keresete. A Pénzcentrum.hu kalkulátorával kiszámolhatod, mennyi marad idén a zsebedben a fizetésedből.

A szavazás állása szinte semmit nem változott az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest; azóta ezer fővel többen válaszoltak. A korábbi 37-ről 38 százalékra nőtt azoknak a száma, akik nem kaptak fizetésemelést, és emiatt csökkent a nettó bérük. Egyelőre tehát nem teljesül az a kormányzati ígéret, hogy senki nem jár rosszul az adó- és járulékrendszer kedvezőtlen változásai miatt.

A Pénzcentrum.hu kalkulátorral segít abban, hogy kiszámold, az idei adó- és járulékszabályok mellett mennyi pénz marad a fizetésedből.

A tavalyi évhez képest a legjelentősebb változás, hogy megszűnt a tavaly még havi 12 100 forintos adójóváírás. Noha a havi bruttó 202 ezer forint alatti jövedelmeknél eltörölték az adóalap 1,27-szeres bruttósítását, a 216 800 forintnál kevesebbet keresőknek így is kevesebb marad a borítékjukban, mint tavaly. Mindemellett az egyéni egészségbiztosítási járulék 1 százalékpontos emelése is csökkentette a jövedelmek nettó értékét.

A cégek jelentős része egyáltalán nem növelte dolgozói fizetését, annak ellenére, hogy a munkáltatóknak legfeljebb 5-6 százalékos, az idei inflációval megegyező mértékű emelést kellene magukra vállalniuk, mivel a korábbi munkáltatói tb-járulék helyébe lépő szociális hozájárulási adóból kedvezményt vehetnek igénybe. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legfrissebb statisztikai adatok szerint februárban átlagosan 5,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztó árak a januári 5,5 százalékos drágulás után. Azoknak a munkavállalóknak, akik havi 100 ezer forintot kerestek tavaly is és az idén is, a múlt évben 80 ezer forint körüli összeg, most pedig 72 ezer forint maradt a zsebükben. Az említett infláció mellett nagyjából 15 százalékkal ér kevesebbet a nettó bérük, mint egy évvel ezelőtt.

Címkék: