Drágább az Erzsébet-utalvány a multiknak

Világgazdaság2012. március 6. 10:02

Döcögve haladnak a tárgyalások az Erzsébet-utalvány elfogadásáról a nemzetközi áruházláncok és a Nemzeti Üdülési Szolgálat között - írja a Világgazdaság.

Már közel egy hónapja tárgyal a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) az Erzsébet-utalványok elfogadásáról a multinacionális áruházláncokkal, de megállapodás még nem született egyikükkel sem. "Több nemzetközi élelmiszerlánccal megtörtént a kapcsolatfelvétel, és előrelépés, hogy néhányukkal már egyeztetések is voltak" - mondta a Világgazdaságnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A főtitkár szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a tárgyalások mikorra vezetnek eredményre, de biztos abban, hogy a látszat ellenére a NÜSZ és a nemzetközi áruházláncok (Auchan, Tesco, Spar, Cora) is érdekeltek a megállapodásban. A probléma az, hogy a NÜSZ eddig egyetlen külföldi tulajdonban lévő áruházlánccal sem kötött szerződést az elfogadásról, míg a magyar áruházláncokkal - úgy mint a CBA, Coop, Reál és az Arzenál - már tavaly év végén aláírták a szerződést.

Ráadásul az is nehezíti a megállapodást, hogy a magyar láncokkal három százalékos elfogadói jutalékban állapodtak meg, míg a külföldieknek ennek dupláját, hat százalékot ajánlottak. Ezt pedig a kis árréssel kalkuláló nagy áruházláncoknál már nem egyszerű feladat kigazdálkodni. Szintén a tárgyalási feltételek között szerepel, hogy az Erzsébet-utalványokat a cégek hetente vagy havonta válthatják-e vissza, és az sem mindegy, hogy a forgalmazó hány napon belül fizeti ki az utalvány ellenértékét.

Címkék: