Sosem gondolnád, melyik a legszomorúbb ország a világon

Pénzcentrum2012. február 18. 14:38

A világ boldogabb lett 2007 óta, a magyarok nem - állapítható meg az Ipsos 2011 végén elvégzett, és a napokban publikált "boldogságfelméréséből". A válság és a konfliktusok ellenére a boldogságindex (vagyis a az a szám ,ami azt mutatja, hogy a felnőtt lakosság hány százaléka "nagyon boldog") 2 százalékponttal növekedve 22 százalékra emelkedett. Eközben a magyar mutató 10 százalékról hat százalékra esett.

Tíz emberből nyolc úgy nyilatkozott, hogy boldog, vagy nagyon boldog - legalábbis abban a 24 országban, ahol az Ipsos kutatóintézet elvégezte a felmérést. A kutatók a "nagyon boldog" kategóriának kiemelt jelentőséget tulajdonítanak, mert miközben a szélesebb kategória statikusabban viselkedik, addig a magukat "nagyon boldognak" vallók aránya fluktuál.

Azt egyik legbiztosabb mércéje a boldogságnak a házasság: 26%-uk nagyon boldog, a nem házasok körében ez az arány csak 18%. Úgy tűnik, a válság sem feltétlenül nyomasztja annyira az embereket, mint gondolnánk: a felmérés kezdete, 2007 óta 2 százalékpontot emelkedett a nagyon boldogok aránya. Valamelyest számírt viszont az életkor: a 35 év alattiak negyede nagyon elégedett, az 50-64 éves korosztályban ez az arány 19%. Szintén egynegyedes arányt mutat az index a magas iskolai végzettségűek körében, és a magas jövedelműek mutatója is csaknem ennyi. Vagyis a felmérés szerint házasság, a tanulás és a pénz boldogít.


Regionálisan nézve a Föld legboldogabb helye Dél-Amerika, ahol az emberek harmada nagyon boldog, Észak-Amerikában is sokan elégedettek (27%), aztán jön Távol-Kelet, Közel-Kelet és Afrika (24%). Az európaiak 15%-a azt mutatja, hogy azért az adósságválság mégis csak számít valamennyire. Az alábbi ábra megmutatja a helyzetet nemzetek szerint is, és ezen látható, hogy a magyar felnőtt lakosság rendkívül búskomornak számít.


A magyar adat egyébként 4 ponttal csökkent a négy évvel ezelőtti felméréshez képest, ez az ötödik legnagyobb esést jelenti. Nagyon estek a brazilok (-9) és az indonézek (-7) is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felmérés szerint egyébként 2010 tavaszán voltak az emberek a legboldogabbak a Földön (26%), de összességében kissé emelkedő tendencia figyelhető meg. Köszönhető ez az olyan országoknak, mint Törökország, Mexikó vagy Ausztrália (+7).

Címkék: