Hónapokat csúszhat a kollektív szerződés megkötése a BKV-nál

Pénzcentrum2012. február 6. 14:40

A csütörtöki egyeztetés után se jutottak közelebb a megállapodáshoz a BKV vezetői és a szakszervezetek, így az új kollektív szerződés megkötése akár májusig is elcsúszhat - értesült az InfoRádió.

Az InfoRádió értesülése szerint előfordulhat, hogy akár májusig sem kötnek új kollektív szerződést a BKV vezetése és a szakszervezetek. Ezt decemberben mondták fel.

Nemes Gábor, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének alelnöke elmondta, hogy a csütörtöki egyeztetés után se jutottak közelebb a megállapodáshoz. "Elsősorban a tárgyalóasztalnál szeretnénk megállapodni, de mivel ez egyelőre nem vezet eredményre, olyan eszközökhöz nyúlunk, mint a jövő keddi demonstráció, amely a jogszerűség keretén belül van" - fogalmazott.

Nemes Gábor megerősítette, hogy továbbra is kérik az olyan takarékossági intézkedéseinek azonnali visszavonását, amelyek nem biztosítják a szabályos a munkakörülményeket. Várszegi Gyula vezérigazgatónak írt levelükben felhívják a figyelmet arra is: az, hogy a cég nem kötött új szerződést a takarításra, a munkavállalók egészségét veszélyeztetheti, valamint egyes munkahelyek azonnali bezárását vonhatja maga után. Követelik továbbá a biztonságos munkavégzés feltételeit, és a kollektív szerződés felmondása óta kialakult bizonytalan helyzet megoldását.

A Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének alelnöke kiemelte, hogy nem várhatnak májusig az új kollektív szerződés megkötésével. "Elérték, hogy a BKV ne menjen most azonnal csődbe, de ezek az intézkedések nem oldják meg a cég helyzetét" - fogalmazott.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke kiemelte, ha nem kötnek új megállapodást, akkor az egész vállalat működése veszélybe kerülhet. "A fő gond az, hogy a munkáltatónak nincs mozgástere, amíg a BKV finanszírozása rendezetlen. Nehéz helyzetben van a vezetés ahhoz, hogy bármilyen megállapodást megkössön, hiszen nem tudni, mi lesz a pénzügyi fedezet" - figyelmeztetett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Gyulás Attila elmondta: a keddi demonstrációval szeretnék elérni, hogy a tulajdonos főváros és a kormány minél előbb állapodjon meg és rendezzék a BKV helyzetét. "A BKV tulajdonosa és a kormány a vállalat munkavállalóit a maradékelv szerint kezeli. Valahol valami döntés születik majd arról, hogy mekkora finanszírozást kap a BKV. Megnézik, hogy ebből mennyi marad, és az jut majd a dolgozónak. Ezt szeretnénk elkerülni" - jelentette ki.

Gulyás Attila szerint a jelenlegi körülmények között a tömegközlekedés nem lesz csábító az utasok számára.

Címkék:
várszegi gábor,