Hitelből tanulhatnak az egyetemisták a jövő tanévtől

Pénzcentrum2012. január 3. 15:06

Egy új diákhitel-konstrukcióval próbálja kivédeni a kormány, hogy az átalakított felsőoktatás önköltséges és részösztöndíjas szakjainak elvégzését csak jó anyagi háttérrel rendelkező családok gyermekei tudják finanszírozni. Szerdán tárgyalja a kormány a fejlesztési tárca előterjesztését, amely lehetővé tenné, hogy a hallgatók a mostani 400 ezres szabad felhasználású keret mellé évente legfeljebb 800 ezer forintos, kizárólag tandíjfizetésére használható hitelt is felvehessenek - írja az Index.

A lap információi szerint szerdán kerül a kormány elé a diákhitelrendszer kibővítéséről szóló tervezet, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Diákhitel Központ készített.

Az előterjesztésben javasolt új hitelkonstrukció célja, hogy az főiskolák és egyetemek önköltséges és részösztöndíjas szakjaira jelentkező hallgatóknak az oktatás ideje alatt ne kelljen saját zsebből fizetniük a költségeket.

A felsőoktatási törvény elfogadásával 2012-ben lényegesen átalakul a hazai egyetemek és főiskolák finanszírozása. A mostani tanévben még több mint 53 ezer diák tanulmányait fizette az állam, szeptembertől viszont csak 30 ezer körül lesz a finanszírozott helyek száma. Az ezen felüli létszámba tartozó hallgatónak teljes egészében vagy 50 százalékban téríteniük kell az oktatási költségeket. A pontosan kiszámolt, szakokra lebontott összegeket még nem tette közzé az oktatási államtitkárság, de valószínű, hogy a fizetendő díjak a szakok oktatási kvótájához közelítenek majd.

A kormány által tárgyalt javaslat szerint a tandíjak fedezésére a hallgatók évente maximum 800 ezer forint erejéig vehetnének igénybe egy új diákhitelfajtát. A hallgatók ezt a pénzt nem is kapnák meg, a Diákhitel Központ azt egyenesen az intézmények számlájára utalná. Az újfajta hitel felvétele nem zárná ki, hogy a diákok a lakhatási és egyéb költségekre biztosított, évente legfeljebb 400 ezer forintot kitevő szabad felhasználású hitelt is igénybe vegyék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tervezet szerint a diploma megszerzése után megkezdett visszafizetésnél az állam lehetővé tenné, hogy a majdani munkáltató költségként átvállalhassa, és más képzési támogatáshoz hasonlatosan adó- és járulékmentes juttatásként számolhassa el a törlesztő részleteket. A szabad felhasználású diákhitelt továbbra is későbbi adózott jövedelmük terhére vehetnék fel a hallgatók.

 

Címkék: