Mától él a 2012-es adók egy része? Schmitt rossz törvényjavaslatot írt alá

Pénzcentrum2011. november 30. 16:55

Egy kötőjel helyett vessző került a Schmitt Pál köztársasági elnök által a november 29-i Magyar Közlönyben kihirdetett adótörvénybe. Ezt azt eredményezheti, hogy a kihirdetett törvény alapján nem 2012. január 1-jén, hanem a mai napon emelkednek drasztikusan a közigazgatási eljárási és a bírósági eljárási illetékek, emellett mától élnek a baleseti adóra vonatkozó rendelkezések, változtak a chipsadóval kapcsolatos terhek, valamint a magánszemélyek kommunális adójával kapcsolatos szabályok is - írja az Index.

A törvény 477. paragrafusának negyedik bekezdésébe csúszott a hiba. Itt a 154 és 196 számok között kötőjel kellett volna, azonban oda vessző került. Itt sorolták volna fel, mely törvényhelyek lépnek hatályba január elsején. A hiba azt eredményezte, hogy a felsorolásba szánt több adónem az eredetileg tervezettől eltérően nem január elsejétől, hanem a kiherdetést követő naptól, vagyis szerdától léphet hatályba.

Az Országgyűlés honlapján lévő, a köztársasági elnöknek aláírásra megküldött szövegben még a kötőjeles verzió szerepel. Ez azt jelenti, hogy ezen változat szerint az említett adónemek csak január elsejétől léptek volna hatályba.

Kérdés, hogyan kezeli a kormány a hibát, az adóváltozások részletes feldolgozása enélkül is hónapokba telhet a kisebb könyvelő cégeknek; a törvényt még az utolsó pillantban is többszáz helyen módosították.

Mindez valóban azt jelentené, hogy a baleseti adót már a mai hatállyal bevezette a jogalkotó, de elvileg mától élnek bizonyos illetékszabályok, valamint mától vonatkoztak egyes helyiadó-szabályok is. Csakhogy az adószabályokra vonatkozik egy olyan előírás, hogy azokat csak a törvény megalkotásától számított 30 nap után lehet bevezetni. Kérdés, hogy ebben az esetben a két egymásnak ellentmondó törvényi előírás - a mai hatályba léptetés, illetve a 30 napos szabály - milyen viszonyban van egymással.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Írásunk megjelenése után a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó úgy tájékoztatott, hogy haladéktalanul helyesbítik a Magyar Közlöny elektronikus változatát, amelyben egy tördelési hiba miatt került kötőjel helyett vessző a jövő évi adótörvények módosításáról szóló jogszabály kihirdetésébe. A kiadó szerint van jogi lehetőség az elektronikus tájékoztatás javítására, vagyis a hiba folytán egyetlen érintett rendelkezés sem lép hatályba 2012. január 1-je előtt.

 

Címkék: