Elmeszeli a kormány a délutáni műszakpótlékot

Pénzcentrum/MTI2011. október 6. 12:32

A délutáni műszakpótlék 14 és 18 óra között sem versenyképességi, sem munkaerő-piaci szempontból nem tartható fenn - közölte Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Napi Gazdaság szervezett konferencián. Hozzátette: a munkavállalók keresete ugyanakkor nem csökkenhet a változtatás miatt.

Fontos változás a nemzetgazdasági tárca által korábban készített Munka törvénykönyvének módosítására vonatkozó előterjesztéshez képest, hogy továbbra is megmarad a védett kor intézménye. Sőt a jelenleginél nagyobb védelmet élveznek majd a nyugdíj előtt állók, mivel ráadásul a szabályozás - az eddigi "különösen indokolt eset" megfogalmazás helyett - pontosan megjelölné, milyen jogcímeken lehet elbocsátani védett korban lévő munkavállalót. A gyermeket nevelők esetében változatlan maradna az a szabály, amely szerint a gyermek 3 éves koráig nem lehet felmondani a szülőnek.

A helyettes államtitkár megerősítette, hogy a tervekkel ellentétben nem változnak a szabadságolásra vonatkozó szabályok sem. Tehát az alapszabadság továbbra is 20 nap lesz, a pótszabadság-napok pedig életkor szerint az eddigieknek megfelelő ütemben emelkednek.

A műszakpótlékok nagy része megmarad. Vita van azonban az arra jogosító időszakon - hangsúlyozta Kardkovács Kolos. A délutáni műszakpótlék 14 és 18 óra között sem versenyképességi, sem munkaerő-piaci szempontból nem tartható fenn, ezt próbálják felülvizsgálni. A munkavállalók keresete ugyanakkor nem csökkenhet a változtatás miatt - tette hozzá.
A próbaidőről Kardkovács Kolos elmondta: legfeljebb 3 havi próbaidő köthető ki, kollektív szerződésben pedig legfeljebb 6 hónap. A túlmunka 200 óráról 250 órára nő munkaszerződésben, míg kollektív szerződésben változatlanul 300 órában lehet maximálni - ismertette.

Munkáltató felmondása esetén az indokolási kötelezettség változatlanul fennáll, és minden munkaviszony megszüntetése esetén a felmondó félnek kell bizonyítani az ok valósságát és okszerűségét - jelezte a helyettes államtitkár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: