Megszólalt Orbán és Matolcsy: jön az adóemelés, drágul az élet

Pénzcentrum2011. szeptember 6. 15:37

Orbán Viktor miniszterelnök kedd délután sajtótájékoztatót tart a lovasberényi kormányülés helyszínén. A gázolaj esetében növelik jövedéki adót: 97 forintról 110 forintra.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése szerint a kormány a következő napokban is ülésezik, hogy a hétfőn kezdődő parlamenti időszakra elkészüljenek a szükséges lépésekkel.

A kabinet mai ülésén is foglalkozott az államadósság kérdésével: a miniszterelnök szerint azok az országok, amelyek nem tudnak megszabadulni az adósságspirál csapdájából, súlyos válsággal kell szembenézniük. A magyar kormány gazdaságpolitikai célja az adósságcsapdából történő kiszabadulás.

A korábban kitűzött céltól, azaz az államadósság csökkentésétől továbbra sem távolodott el a kormány. Az államadósság csökkentésének egyik eleme a korábban felvett hitelek visszafizetése: így a tervek szerint 73 százalékra csökkenhet az államadósság rátája.

A mostani kormányülésen elkészített számok világossá tették, hogy ha a költségvetési hiányt 3 százalék alatt lehet tartani, az automatikus államadósság-adósságcsökkenéssel jár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Adóemelések

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
a mai tájékoztatón elmondta: hatékonyabbá teszik Magyarországon az adóbeszedést, ebből 40 milliárd forintot kívánnak beszedni, s előrehozzák a jövőre esedékes adóemeléseket. A miniszter bejelentése szerint a játékadó 50 százalékkal, a dohánytermékek jövedéki adója 7 százalékkal, az alkoholtermékek jövedéki adója 5 százalékkal, az aromázott szeszesitalok jövedéki adója 55 százalékkal emelkedik. Matolcsy elmondta: a gázolaj esetében is növelni kell a jövedéki adót: 97 forintról 110 forintra.

Ezzel egyidejűleg beszerzési stopot kezdenek az államigazgatásban.

Címkék: