Botrányos videó: a munkavédelmisek is fognák a fejüket

Pénzcentrum2011. május 4. 18:02

Elképesztő videó borzolja a kedélyeket, melyben egy díszes társaság favágásra adja a fejét. Se védőfelszerelés, se szakmai tudás - vélhetően egy ilyen manővert a munkaügyi felügyelet sem hagyna szó nélkül egy esetleges ellenőrzés során.

Aligha indulhatna a favágók világbajnokságán az a pár fős csapat, akik a minap hajtották végre az alábbi videóban szereplő manővert a fővárosban. Az eset láttán valószínűleg senki sem lepődne meg azon, ha a munkaügyi felügyelet borsos bírságot szabna ki, ha egy ehhez hasonló eset jutna tudomására.




A videóban nyomdafestéket nem tűrő kifejezések hangzanak el, melyekért olvasóink elnézését kérjük.

Gyászoló kollégák: 95 dolgozót munkavégzés közben ért a halál

Mintegy 20 ezer bejelentett munkahelyi baleset történt 2010-ben Magyarországon, amelyből 95 volt halálos - közölte Bakos József, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke.

Az OMMF statisztikái szerint 2009-ben több mint 16 000 munkabalesetet jelentettek, amelyek közül 91 volt halálos, míg 2008-ban több mint 20 000 munkabaleset közül 118 bizonyult végzetesnek.

 


Tavaly összesen 47 ezer ellenőrzést tartott a hatóság, amelyből 22 ezer munkavédelmi, 25 ezer pedig munkaügyi revízió volt - mondta az elnök a Vezető Munkaügyi Felügyelők Bizottság (SLIC) ülését megelőzően.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


Az ellenőrzésekbe körülbelül félmillió munkavállalót vontak be, s mintegy 3,6 milliárd forint értékben szabtak ki bírságot, amelynek nagyobb része munkaügyi természetű volt, kisebb hányada pedig munkavédelmi. A munkahelyi balesetek számát tekintve Magyarország európai viszonylatban az erős középmezőnyben foglal helyet, a statisztikák ugyanakkor javulást mutatnak a munkaügyi jogsértések tekintetében - jelezte az OMMF elnöke.

Bakos József elmondta: a szabálytalanságok nagyobb részét a feldolgozóipar és az őrzésvédelem területén fedezik fel a hatóság ellenőrei, a korábban domináns építőipar esetszámai csökkentek. A munkavédelemnél elsődlegesen a figyelmeztetést alkalmazták az ellenőrök, ám a munkaügy esetében a jogszabályok bizonyos esetekben kötelezővé teszik a felügyelet részéről a bírságok kiszabását - mondta Bakos József.

Az adatok szerint 2011 első negyedévében csökkent kiszabott bírságok összege az elmúlt év azonos időszakához képest, ami összhangban van a jogszabály változásával: a hatóság elsődlegesen figyelmeztetést alkalmaz, amikor ez nem lehetséges, akkor nyúlnak a bírságok eszközeihez.

 

Címkék: