Csökkenhet az élelmiszerek áfája: itt vannak a részletek

Pénzcentrum2011. március 18. 14:02

Három verzióban készít újabb kormányjavaslatot az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca 5 százalékra mérsékelné a mai 25 és 18 százalékos kulcsokat. A minisztérium elsősorban a válságban lévő sertés- és baromfiágazat termékeinek áfáját mérsékelné. A második tervezet e termékkört kiegészítené a kenyérrel és a tejjel, a harmadik pedig a tojással és az étolajjal - értesült az agromonitor.hu.

Az élelmiszergazdasági portál értesülése szerint a vidékfejlesztési tárca tanulmányt terjeszt a kormány elé annak érdekében, hogy az élelmiszerek áfáját csökkenteni lehessen. Az áfamérséklést a tárca még tavaly el szerette volna érni, de a költségvetési helyzet nem tette ezt lehetővé.

A tárca azt szorgalmazza, hogy a mai 25 és 18 százalékos kulcs 5 százalékra csökkenjen. A minisztérium alapvetően három verzióval számol. Mindegyikben szerepelnek a 25 százalékos kulccsal adózó sertés- és a baromfiágazati termékek, mivel ma e két ágazat van a legnehezebb helyzetben. A második variáció e termékkört kiegészítené a kenyérféleségekkel és a tejtermékekkel, amelyekre ma 18 százalékos kulcs van érvényben. Egy harmadik elképzelés pedig a tojást és az étolajat is tartalmazná, amelyekre szintén 25 százalékos kulcs vonatkozik.

A minisztérium előterjesztésével a kormány már a közeljövőben foglalkozhat, de döntés csak az év végén születhet. Így az esetleges adóváltozások csak 2012-től léphetnének életbe. A költségvetést éves szinten 240 milliárd forintos bevételkiesés érné, ha az 5 százalékos kulcs valamennyi alapvető élelmiszernél életbe lépne. A veszteségek jelentős része viszont megtérülne, mert többletbefizetések származnának abból, hogy a gazdaság kifehéredne, a fogyasztás pedig nem esne vissza.

 

Címkék: