Ki fizeti meg valójában a hamburgeradót?

Pénzcentrum2011. február 23. 11:02

Olyan korlátokat kell bevezetni a hamburgeradónál, melyek megakadályozzák, hogy a különadó vesztesei a fogyasztók legyenek, azaz ne terhelhessék át a kereskedők a különadót a kiszolgáltatott vásárlói rétegre - hívja fel a figyelmet mai közleményében a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület. A kormány jövő hét elején hozza nyilvánosságra a strukturális reformokat, így valószínűleg az egészségre káros termékek tervezett megadóztatásának részletei is akkorra várhatóak.

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület mai közleménye is elismeri, hogy egyelőre nem ismeretesek a sajtóban "hamburgeradó" néven aposztrofált különadóra vonatkozó részletes javaslatok, így leginkább csak találgatások folynak arról, milyen termékekre terjedne ki az új adó, és annak milyen anyagi vonzatai lesznek a forgalmazókra, illetve a fogyasztókra nézve.

A fogyasztóvédők szerint olyan korlátokat kell bevezetni a hamburgeradónál, melyek megakadályozzák, hogy a különadó vesztesei a fogyasztók legyenek, azaz ne terhelhessék át a kereskedők a különadót a kiszolgáltatott vásárlói rétegre. Szintén meggondolandó, hogy azon élelmiszer-forgalmazók, melyek egészséges élelmiszereket árulnak, adókedvezményben vagy támogatásban részesüljenek, ezzel is elősegítve, hogy ezen termékekhez olcsóbban jussanak a fogyasztók. A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület javasolja ugyanakkor, hogy jogszabályi kötelezettsége legyen a vállalkozásoknak az egészséges táplálkozás hirdetése, ennek külföldi példái adottak és feltétlenül pozitív hatásúak.

A jogszabályi környezet megváltoztatása mellett legalább ilyen fontos azon szemléletformálás, melynek hatására a fogyasztók az egészséges ételeket preferálják. Ehhez szükségesek megfelelő kampányok, és e körben külön ki kell emelni a fiatal fogyasztókat. Így feltétlenül erősíteni kell az iskolai oktatás során az egészséges életmódra történő tanítást, akárcsak a fogyasztóvédelmi oktatást és tudatos fogyasztóvá történő nevelést az iskolákban.

 


Mint arról a Pénzcentrum.hu is beszámolt, múlt hétfői parlamenti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök szinte csak egy konkrétumot említett: aki elvesztegeti egészségét, annak jobban hozzá kell járulnia az egészségügyi rendszer fenntartásához. A miniszterelnök kijelentése arra utal, hogy a kormány felkarolta azt tavaly nyári javaslatot, ami a hamburgeradó bevezetését szorgalmazta Magyarországon.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége később úgy reagált: nem ismerik a Kormány "hamburgeradó" néven futó elképzelését, de a sajtóban napvilágot látott nyilatkozatok alapján várják, hogy ebben a magyar élelmiszer-feldolgozó ágazat jövőjét érintő kérdésben az érintettek bevonásával, valódi szakmai vitát és hatásvizsgálatokat követően szülessen döntés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a tárca ebben az évben egyebek közt szembesíteni kívánja az embereket azzal, hogy az életmódjuknak következménye van.

A kormány országos népegészségügyi kampányt indít a kormány az egészségtudatos életmódról "Megnézheted Magad!" címmel. Az államtitkár azt mondta: szeretnének legalább félmillió embert elérni az egy hónaposra tervezett kampánnyal. Szócska Miklós közölte azt is: az egészségügyi tárca egy átfogó szűrési kampányt is el kíván indítani még 2011-ben. Mint hangsúlyozta, Magyarországon a felnőtt lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Hozzátette: a daganatos betegségek aránya harminc százalékkal csökkenthető lenne, ha odafigyelnének az életmódjukra az emberek.

 

Címkék: