Több ezer igazolatlan hiányzó érte el a limitet a magyar iskolákban

Pénzcentrum2011. január 6. 17:32

A Kormány múlt év augusztusában a családi pótlékot átalakította nevelési és iskoláztatási támogatássá, így indokolt esetekben lehetővé vált az iskoláztatási támogatás felfüggesztése is. Már a tanév első hónapjában akadtak olyan diákok, akiknek összegyűlt a 10 illetve az 50 igazolatlan tanórája - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A november 15-én készült jelentés alapján 5474 gyereknek gyűlt össze a tíz igazolatlan órája - ezt az iskolák jelezték a jegyzői gyámhatóságnak. A jegyzői gyámhatóság végzésben figyelmeztette a szülőket arra, hogy az ötvenedik igazolatlan óra után el fogja rendelni az iskoláztatási támogatás felfüggesztését és ezzel egyidejűleg a gyermek védelembe vételét. 2379 tanuló gyűjtött össze ötven igazolatlan órát. Jogerős határozat 273 esetben született, folyamatban lévő eljárások száma 2106.

50 órás igazolatlan iskolai mulasztásról Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében 326 esetben érkezett jelzés a jegyzői gyámhatóságokhoz, amelyek közül 74 alkalommal rendelték el jogerősen az iskoláztatási támogatás felfüggesztését, a többi ügyben az eljárás az adatszolgáltatás időpontjában - 2010. november 15-én - még folyamatban volt. A problémás megyék között kell említenünk még Borsod, Hajdú-Bihar és Heves megyéket is.

A támogatást nem veszítik el az 50 órát igazolatlanul mulasztó gyermekek szülei -  a folyósítás felfüggesztésre kerül. Az iskoláztatási támogatás felfüggesztésének időtartama alatt az iskoláztatási támogatás a családtámogatási folyószámlán gyűlik. Kivételes, egyedi esetben a legrászorultabbak, azaz rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek a felfüggesztés időtartama alatt az iskoláztatási támogatás teljes összegét természetben kapják meg.

A felfüggesztés megszüntetésekor az összegyűlt iskoláztatási támogatás - az eseti gondnok közreműködésével - természetben kapják meg a gyerekek, de nem egyszerre, hanem a felfüggesztés időtartamával megegyező számú hónapra elosztva.

Címkék: