Jön a 75%-os nyugdíjadó: unokáink sem fogják fizetni?

Pénzcentrum2010. december 1. 05:20

Egy dolgozóra negyven év múlva három nyugdíjas jut majd 2050-re a jelenlegi 65 éves nyugdíjkorhatár néhány évvel történő felemelése esetén is nyugdíjba vonulnak a Ratkó-unokák. Fejtörést okozhat majd a jogalkotóknak, hogy míg az 1970-es évek második felében 160-195 ezer gyermek született évente, addig az ő nyugdíjba vonulásakor (még ha mindenki munkát talál, akkor is) legfeljebb 70 ezren lépnek majd a magyar munkaerőpiacra. Nagy kérdés, hogy amennyiben a jelenleg 24%-os munkáltatói nyugdíjjárulék mellett is évi 500 milliárd forintos rés tátong a nyugdíjkasszán és körülbelül 3 000 milliárd forint magánnyugdíjpénztári vagyont kell "államosítani" a rendszer fenntarthatóság érdekében, akkor mekkora lesz a nyugdíjadó mértéke 2050-ben. 75%?

Akit még mindig az a kérdés foglalkoztat, hogy átlépjen az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradjon a magánnyugdíjpénztárban, az azon is elkezdheti törni a fejét, hogy miből lesz vajon a nyugdíja 20 vagy 40 év múlva. Rossz hír a férfiaknak, hogy jelenleg három férfiből csak kettő éli meg az érvényben lévő nyugdíjkorhatárt, a nők 8-9 évvel tovább élnek. A napjaink slágereire az évszázad közepén a nyugdíjasklubokban táncoló hölgyek közül sokan nem találnak majd az ellenkező nemet képviselő párt maguknak.

Az állami rendszerbe visszakényszerített emberek abban reménykedhetnek, hogy mire nyugdíjasok lesznek, lesz annyi járulékfizető (nyugdíjadó-fizető), amennyi kitermeli az akkori nyugdíjakat. A magánnyugdíjpénztárban maradók ráadásul lemondhatnak a jelenleg 24%-os munkáltatói nyugdíjjárulékról, amit a kormány át is keresztelt nyugdíjadóvá.

Magyarország lakossága az 1981 és 2009 közötti időszakban a születések alacsony és a halálozások magas számának együttes következményeként 700 ezer fővel csökkent. A lélekszám apadását az utóbbi évtizedben a nemzetközi vándorlás pozitív mérlege enyhíti ugyan, de ez önmagában nem megoldás a munkaerőpiac- és a nyugdíjrendszer problémáira.


Jelenleg minden ötödik állampolgár 60 év feletti, minden hatodik már a 65. születésnapját is betöltötte. 2007-ben fordult a kocka, azóta több a 60 év feletti, mint a 20 év alatti lakos. Amennyiben marad a jelenlegi 1,35-ös átlagos gyermekszám és a nők a jelenlegi 29 helyett átlagosan 31 évesen fognak szülni, akkor 2030-ig a népesség száma további félmillió fővel csökken, az idősek (a legalább 60 évesek) aránya pedig megközelíti a 30%-ot, így több mint másfélszer annyi lesz az idősek, mint a 20 éven aluliak száma.

Nyugdíj 40 év után: újabb kedvezmények a láthatáron!

A Ratkó-korszakot követő évtizedben némileg mérséklődött a születésszám, akkor 130-155 ezer, a '70-es években 150-195 ezer, a '80-as években 123-148 ezer gyermek született évente Magyarországon. A rendszerváltást követő évben 125 ezer, 2000-ben már csak 97,5 ezer gyermek látta meg a napvilágot, idén talán - első alkalommal fordulhat elő az a szégyen, hogy - még a 90 ezret sem éri el a születésszám. Amennyiben folytatódik a jelenlegi trend, akkor húsz év múlva alig 70 ezer, 2050 környékén alig 50 ezer gyermek születik majd. Eközben a 60 év felettiek lélekszáma a jelenlegi 2 millióról akár 3 millióra is emelkedhet majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

CIB: a nyugdíjunkról saját magunknak kell gondoskodni

A CIB Bank előadói bemutatták, hogy a magyar állami pillér egyensúlytalanságai miatt az öngondoskodásnak kell előtérbe kerülnie. A jelenlegi szabályok szerint a többség a bruttó jövedelmének 42%-át fogja nagyjából megkapni 35 év munkaviszony után - kötelező pénztártagság esetén -, ez pedig komoly visszaesést jelent. Az embereknek a különbözetet (vagy annak egy részét) saját forrásból kell előteremteniük, és ha kellően távol vagyunk a nyugdíjtól, akkor nem is kell csillagászati összegeket félre tennünk.

Címkék:
ratkó unokák,