Az emigráns román segélycsaló luxusélete

Pénzcentrum2010. november 27. 16:02

Csalás miatt három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek Nagy Britanniában egy román származású férfit. Az álnéven tevékenykedő Ilie Schian (46) mintegy 113 ezer fontnyi (36 millió forint) segélyt vett fel jogtalanul a nyugdíjbiztosítótól, valamint a munkaügyi hivataltól - mindeközben hazájában elképesztő luxusban élt. Schian, tettét - miszerint becsapta a brit szociális rendszert - a bíróságon is elismerte.


Mint az a nyomozás során napvilágra került, a férfi Romániában kilenc hálószobás luxuslakást építtetett családjának, és több magas árkategóriájú gépjárművet, valamint több motorkerékpárt is vásárolt a kicsalt pénzből.


Schian 1999-ben emigrált Romániából és menedékjogért folyamodott Angliában, mivel állítása szerint kisebbségi hovatartozása miatt üldözték hazájában. A menedékjog megítélése óta eltelt tíz év alatt azonban teljes mértékben kihasználta a brit szociális segélyezés rendszerében jelenlévő kiskapukat. Hosszas nyomozás után a brit rendőrségnek a nyár közepén sikerült letartóztatni a csalót; a hírek szerint a hatóságok indítványozzák, hogy a büntetését az elítélt a hazájában töltse le.

 


Ilie Sciant-nak szervezett bűnözés keretében elkövetett gyermekkereskedelem gyanújával is bíróság elé kell majd állnia a közeljövőben. A nyomozóhatóság által feltárt bizonyítékok szerint társaival együtt közel 200 gyermeket csempésztek ki a szigetországba és kényszerítettek koldulásra.

Címkék: