Nyugdíj-tüntetés a Kossuth téren: Szanyi-Szijjártó szócsatával

Pénzcentrum/MTI2010. november 15. 04:50

A magánnyugdíjpénztári befizetések állami kasszába utalása ellen tüntettek civilek tegnap délután Budapesten a Kossuth Lajos téren.

Több száz, nagyrészt nyugdíjas korúakból álló közönség részvételével békés, ellentüntetőktől mentes tüntetés zajlott vasárnap délután a Kossuth téren.

Csőke András, az egyik főszervező a téren összegyűlt több száz fős tömeg előtt elmondta, hogy tiltakoznak a kormány azon törvénye ellen, amely 14 hónapra az állami kasszába irányítja magán-nyugdíjpénztárakba befizetett pénzeket, illetve kezdeményezik, hogy az illetékesek kezdjenek párbeszédet a tiltakozókkal.

A demonstráció szervezői levelet is megfogalmaztak Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben arra emlékeztetik a kormányfőt, hogy az intézkedés mintegy 3 millió magán-nyugdíjpénztári tagot érint. A levélben sérelmezik, hogy a kormány nem egyeztetett az érintettekkel, vagy azok képviselőivel. Mint írták: tisztában vannak azzal, hogy nehéz helyzetben van az ország, de elfogadhatatlannak tartják, hogy ezt a problémát a magánpénztári tagdíjak megvonásával próbálják megoldani.


A miniszterelnököt arra kérik, hogy kezdeményezze a pénztártagok érdekeit sértő törvény visszavonását, illetve, hogy biztosítson lehetőséget arra - egy szakértői fórum létrehozásával -, hogy független szakemberek és a 3 millió pénztártag képviselői is elmondhassák véleményüket a témában. A szervezők elmondták azt is, hogy a levelet a támogató aláírásokkal együtt hamarosan eljuttatják a címzetthez.

A rendezvényen megjelent a szocialista Szanyi Tibor, aki elmondta, hogy a pártja azt javasolja az embereknek, hogy vagyonukkal ne lépjenek át az állami nyugdíjkasszába, ne ajándékozzák pénzüket a "Fidesz urainak gazdagodására".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szijjártó Péter erre reagálva közölte, sajnálja, hogy a szocialisták továbbra is kitartanak amellett, hogy az emberek nyugdíjcélú befizetései ne biztonságba kerüljenek, hanem azokkal "spekuláns üzletemberek a nyugdíjtőzsdén próbálhassák ki a saját szerencséjüket".

A Nemzetgazdasági Minisztériumban már az utolsó fázisban van annak a törvénynek a kidolgozása, amely lehetővé teszi a magán-nyugdíjpénztári rendszerből át-, illetve visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe.

 

Címkék: