A legdrágább egyetemi szakok Magyarországon: itt a lista

Pénzcentrum/InfoRádió2010. szeptember 2. 15:02

Egy-másfél millió forintba kerülnek félévenként a legdrágább költségtérítéses képzések a hazai egyetemeken, főiskolákon. Szeptember első heteiben több mint harminc ezren kezdik meg tanulmányaikat költségtérítéses szakokon - derül ki az InfoRádió körképéből.

A költségtérítéses képzések közül az orvosi szakok a legdrágábbak: a legtöbbet a Semmelweis Egyetemen kell fizetni a nappali tagozatos fogorvosi képzésért, félévente 1 355 400 forintot. Ugyanez a szak a Szegedi Tudományegyetemen 950 ezer, a Debreceni Egyetemen 850 ezer, a Pécsi Tudományegyetemen pedig egymillió-ötezer forintba kerül szemeszterenként.

Az általános orvosi képzés is drága: a Pécsi Tudományegyetem általános orvos szakán 925 ezer, a Semmelweis Egyetemen 975 ezer, a Debreceni Egyetemen pedig 850 ezer forint a féléves tandíj. Vagyis összesen 10-12 millió forintba kerül az orvosi diploma azok számára, akik nem jutottak be az államilag finanszírozott helyekre.

Egymillió forint fölötti összeget kell fizetniük a gyógyszerész-hallgatóknak is, akiknek az ország összes felsőoktatási intézményében öt-hétszázezer forintos tandíjjal kell számolniuk. Sokba kerülnek az angol nyelvű gazdasági képzések is, a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű gazdálkodás és menedzsment szakán például 690 ezer forint egy félév.

A népszerű jogi, bölcsész és idegenforgalmi képzések jóval olcsóbbak: a Kodolányi János Főiskolán a kommunikáció és médiatudomány szakon szemeszterenként 215 ezer forintot kell fizetni, ugyanennyiért tanulhatnak a hallgatók a Pécsi Tudományegyetemen is, a Debreceni Egyetem bölcsészettudományi karán pedig csak 140 ezer forintos kiadással kell számolni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jogi képzés tandíja a legtöbb felsőoktatási intézményben 120-160 ezer forint között mozog szemeszterenként, míg az évek óta rengeteg végzőst vonzó szak, a turizmus-vendéglátásképzés 215 ezer forintba kerül.

Címkék: