A végzettek harmada nem kap diplomát Magyarországon

Pénzcentrum2010. augusztus 2. 09:47

Csaknem minden harmadik felsőoktatásban végzett magyar diák nem jut hozzá a diplomájához, mert nincs nyelvvizsgája. Az illetékes minisztérium nem szeretne enyhíteni az oklevél megszerzésének feltételein, inkább a középiskola nyelvoktatást erősítené.

A felsőoktatásban végzett hallgatók 30 százaléka nem kap diplomát, mert nincs nyelvvizsgája - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium adataiból. A Népszabadság írása szerint a legrosszabb a helyzet az agrár- és a művészeti felsőoktatási intézményekben, mert ezeknél átlagosan a hallgatók fele nem vette át az oklevelét. Az ELTE, a Budapesti Corvinus Egyetem és Rendőrtiszti Főiskolán ugyanakkor ez az arány 10 százalék alatti.

Tanulságosak az Állami Számvevőszék adatai is. Ezekből az derül ki, hogy a beiskolázott hallgatóknak csak a fele jut diplomához az előírt képzési időn belül. Az okok egyszerűek. Sok felvett diák csak később vagy egyátalán nem iratkozik be a korábban kiválasztott intézménybe, vagy csak néhány hónapot töltenek el ott. Sokan a rossz tanulmányi eredmények miatt nem tudnak diplomát szerezni. Több hallgatóval előfordul, hogy lustaságból vagy rossz szervezés miatt az indokoltnál jóval több időt töltenek el a felsőoktatásban.

A legtöbben azonban az utolsó évben buknak el, melynek fő oka az ÁSZ szerint is a nyelvvizsga hiánya. A végzett, ám diplomával nem rendelkező diákok helyzete nem könnyű. Az elhelyezkedésre kevés az esélyük, hiszen a legtöbb munkahelyen alapkövetelmény az oklevél. Ha mégis állást adnak a végzősnek, diploma nélkül általában kevesebb fizetést kap. A felsőoktatási tanulmányok befejezése után megszűnik a diák tb jogviszonya és el kell kezdenie törleszteni a diákhitelt is.

A riasztó adatok ellenére a nem lehet arra számítani, hogy a kormányzat enyhít a diploma megszerzésének feltételein, hiszen a magyarok a környező országok lakóinál jóval kisebb arányban beszélnek idegen nyelvet - írja a Népszabadság. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium ezért a középiskolai nyelvoktatás megerősítését tervezi, mert a felsőoktatásban inkább a szakmai nyelvtudást szeretnék fejleszteni.

Címkék: