Milyen területen NE keress munkát? Hol lesznek leépítések?

Pénzcentrum2010. június 10. 05:22

2010. májusában 556 ezer álláskeresőt tartott nyilván az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. 40,4 ezer új álláshelyet jelentettek be a kirendeltségeken, és szakértők szerint továbbra is biztatóak a kilátások, de vannak olyan ágazatok, ahol további leépítésekre lehet számítani.

2010. májusban a munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest csökkent. A munkáltatók ebben a hónapban 40,4 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 4,0 ezer darabos (9,0%-os), 2009 májusához képest csekély mértékű, 0,8 ezer darabos (2,1%-os) csökkenést mutatott. A hónap folyamán összesen 68,1 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 2,5%-os, míg az egy évvel korábbihoz viszonyítva 21,2%-os csökkenést mutatott. A májusi zárónapig összesen 26,0 ezer állás maradt betöltetlen.

Csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma

A nyilvántartott álláskeresők száma a májusi zárónapon 556,2 ezer fő volt, 45,3 ezer fővel (7,5%- kal) kevesebb, mint áprilisban. Az álláskeresők száma az előző év azonos hónapjához képest 1,4%-kal csökkent , amely a korábbi hónapokban tapasztalt növekvő trendeket megtörte.

Áprilissal összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma kivétel nélkül minden régióban és megyében csökkent. A válság kitörése óta megfigyelt trend ebben a hónapban megtört, hiszen az álláskeresők száma egy év viszonylatában is csökkent. Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl kivételével minden régióban csökkent a számuk. A nyilvántartott álláskeresők 29,7%-a tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. Éves összehasonlításban számuk szeptember óta folyamatos növekedést mutat, ami azt jelzi, hogy a válság kitörésekor regisztrált álláskeresők jelentős része még mindig nem tudott elhelyezkedni, így ők fokozatosan bekerülnek a tartósan regisztrált álláskeresők állományába.

Tovább mérséklődött a nyilvántartott pályakezdők száma

2010. május hónapjában a pályakezdő álláskeresők számában 9,0%-os mérséklődés következett be az előző hónaphoz képest. A tárgyhónapban a regisztrációba belépő pályakezdők száma az előző hónaphoz képest 8,1%-kal csökkent. Egy hónap alatt a számuk minden régióban csökkenést mutatott és Nyugat-Dunántúlon esett vissza a legnagyobb mértékben, 11,2%-kal. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,2%-os értéket mutatott (tavaly ilyenkor 7,6% volt).


A májusi zárónapon 45,7 ezer fő pályakezdő álláskereső szerepelt az Állami Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában, ami 6,6%-kal (2,8 ezer fővel) több mint egy évvel korábban. A pályakezdők számának iskolai végzettség szerinti megoszlása a következő: 38,6%-uk legfeljebb 8 általános iskolát, 17,9%-uk szakmunkásképzőt vagy szakiskolát, 18,7%-uk szakközépiskolát, 13,7%-uk gimnáziumot, 3,4%-uk technikumot végzett és 7,7%-uk volt felsőfokú végzettségű.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya májusban 12,7%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3% volt. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke 1,0 %-ponttal, míg a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutatóé 0,6 %-ponttal csökkent.


A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak- Magyarország (20,3%) és Észak-Alföld (19,2%) esetében a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket továbbra is Közép-Magyarország mutatta (6,7%). A régiókon belül is igen nagy különbségeket találunk a megyék között. A legrosszabb helyzetűeknél ez a mutató még nagyobb, Borsod-Abaúj- Zemplén megyében 22,6%, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 22,5%, miközben a fővárosi arányszám csak 6,0% volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen területen ne keress?

A magyar álláskeresők lehetőségei várhatóan szerények - de pozitívak - maradnak a következő három hónapban - áll a Manpower Munkaerőpiaci Előrejelzésében. Az év második negyedévéhez képest a magyar munkaerőpiac várhatóan erősödik. A munkaadók 7%-a számolt be arról, hogy 2010. harmadik negyedévében bővíteni kívánja a munkavállalói létszámot, miközben mindössze 4%-uk vár csökkenést. Eközben 100 magyar munkáltatóból 86 tervezi azt, hogy szinten tartja a dolgozói számát a július-szeptember közötti időszakban.

Iparági összehasonlításban az ipari termelésben a legpozitívabbak a munkáltatók várakozásai (+8 %), itt a növekedés 17%-pontos az előző negyedévhez képest. A munkaadók csaknem valamennyi szektorban erősödő foglalkoztatási szándékról számoltak be, kivétel a mezőgazdasági/vadászati/erdészeti/halászati, illetve a szállítmányozási, raktározási és kommunikációs ágazat, ahol további leépítésekről mutatnak a várakozások.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője szerint a harmadik negyedévi kilátások hosszú idő óta a legbiztatóbbak. "Számottevően csökkent azoknak a munkáltatóknak a száma, akik leépítésben gondolkodnak, az előző negyedévi 13%-ról 4%-ra. Ez feltehetően a magyar munkaerőpiac további stabilizációjára utal. Az álláskeresők számára a legjobb lehetőségek a gyártás, termelés és a pénzügyi és üzleti szolgáltatási szektorban kínálkoznak."

Regionális kitekintésben, a nyolc magyar régió közül hatban erősödött a munkaadók optimizmusa a második negyedévhez képest a munkaerőpiac kilátásait illetően.

Címkék: