Indoklás nélküli kirúgás várhat a köztisztviselőkre

Pénzcentrum2010. június 8. 09:17

Ma szavaz a parlament a kormánytisztviselőkről szóló törvényről. Ha az államfő aláírja azt, legkésőbb augusztus elsejétől be sem tehetik a lábukat korábbi munkahelyükre az indoklás nélkül kirúgott köztisztviselők -írja a Népszava.

A törvényjavaslat szerint a központi közigazgatásban dolgozó köztisztviselők a jövőben kormánytisztviselők lesznek, akiket munkáltatójuk indoklás nélkül, 2 hónap felmentési idő után elbocsáthat. A szakszervezetek és a szocialisták Sólyom Lászlóban bíznak, ha az államfő alkotmányos normakontrollt kér, a törvény kihirdetése elmarad.

Ellenkező esetben az elbocsátásban érintetteknek június végén vagy július elsején már a kezében lehet az indoklás nélküli felmentés. Ez számukra azt jelenti, hogy a két hónap felmondási időből egy hónapot kötelező dolgozniuk, a következő harminc napban nem kell felvenniük a munkát, vagyis augusztus 1-én már be sem tehetik a lábukat korábbi munkahelyükre.

A végkielégítésüket is csak a jogviszony letelte után következő 31. napon kapják meg, ami több hónap is lehet, a kifizetése átnyúlhat akár a következő évre. Aki pedig közben talál munkát talál, elesik ettől a pénztől.

Címkék: