Milliárdos adócsalás - Papíron utaztatták az árut a fehérgalléros bűnözők

Pénzcentrum2010. május 10. 14:32

A Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatalának nyomozói 2010. május 6-án országokon átívelő különösen nagy értékre elkövetett adócsalást derítettek fel.

Vám- és Pénzügyőrség Közép- Dunántúli Regionális Nyomozó Hivatalának adatai alapján 2007. évtől napjainkig mintegy 5 milliárd forint értékű különféle ruházati terméket importáltak Törökországból az Európai Unió területére. A külföldről érkező vámáru vámkezelése, szabadforgalomba bocsátása az általános forgalmi adó megfizetésének felfüggesztése mellett Ausztriában és Szlovákiában történt, Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok nevére. Annak érdekében, hogy a magyarországi cégek az adófizetési kötelezettségük alól mentesüljenek, az osztrák vámhatósághoz fiktív fuvarokmányokon azt igazolták vissza, hogy az áruk Lengyelországban bejegyzett cégek részére kerültek kiszállításra.

A jelenlegi adatok alapján azonban a kamionok nem érkeztek meg a címzett lengyel cégekhez, hanem azok többnyire a Magyar Köztársaság területére kerültek. Az árukat egy mintegy 9 cégből álló jól szervezett kereskedelmi hálózat értékesítette tovább, oly módon, hogy nem csak az import ÁFA nem került megfizetésre, hanem a cégek árbevétele után sem fizették meg az azt terhelő adót. Az importált termékek után az általános forgalmi adó mértéke az elsődleges adatok alapján 1 milliárd forint.

A nyomozás során az érintett magyarországi cégek székhelyén házkutatások megtartására került sor, ahol a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai tárgyi bizonyítékként könyvelési iratokat és cégbélyegzőket foglaltak le. A cégek nevében eljáró személyek közül három személy gyanúsítottkénti kihallgatására került sor. A gyanúsítottak jelenleg szabadlábon védekeznek. Az eljárás adatai alapján várhatóan a gyanúsítotti kör bővülni fog.

Címkék: