Munkáltatók figyelem! Fontos APEH tájékoztató

Pénzcentrum2010. március 22. 17:58

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke közzétette a 2009. évi személyi jövedelemadó, különadó, valamint a mezőgazdasági kistermelő egészségügyi hozzájárulásának munkáltatói adómegállapításával és elszámolásával kapcsolatos munkáltatói (kifizetői) feladatokról szóló tájékozatóját.

A munkavállalók idén január 31-éig nyilatkozhattak arról, hogy a 2009-es adóévre kérik-e vagy sem a munkáltatói adómegállapítást. A munkaadóknak nem volt kötelességük a nyilatkozatokat elfogadni, amennyiben megtagadták a munkáltatói adómegállapítást, úgy a munkavállalóiknak önbevallással kell számot adniuk tavalyi jövedelmeikről.

A tájékoztatóból megtudhatjuk, hogy a munkáltatóknak legkésőbb 2010. június 10-éig kell az általuk elvállalt munkáltatói adómegállapításokat az APEH-hoz eljuttatniuk. A 09M29-es számú nyomtatványokat kizárólag elektronikus úton lehet az állami adóhivatalhoz továbbítani. A tájékoztató ezenkívül részletes útmutatással szolgál a 09M29-es számú nyomtatvány kitöltéséhez.

Fontos figyelembe venniük a munkáltatóknak, hogy az 1+1%-os felajánlások beérkezésére a fentinél szigorúbb határidő vonatkozik. A nyilatkozatoknak legkésőbb május 20-ig kell beérkezniük az APEH-hoz, ezért a munkavállalóknak már május 10-ig át kell adniuk a nyilatkozatokat tartalmazó borítékokat a munkáltatójuknak.

A tájékoztatóval kapcsolatban ki kell emelni, hogy bár a jelenleg hatályos adótörvényeken alapul, de azok ismeretét nem pótolja. A részletes tájékoztató erre a linkre kattintva érhető el.

Címkék: