Lízingszövetség: súlyos hiba a vagyonadó törvényben

Pénzcentrum2010. január 21. 09:12

Súlyos törvényalkotási hiba, hogy hátrányosan megkülönböztet a vagyonadóról szóló jogszabály egy finanszírozási formát - mondta a Magyar Lízingszövetség főtitkára annak kapcsán, hogy a lízingelt lakásoknál a lízingcég az adó alanya, de a költségeket átháríthatja az ügyfélre. Lévai Gábor hozzátette: nagyon valószínű, hogy minden lízingszerződésben szerepel olyan kitétel, amelyre hivatkozva az extra költség áthárítható az ügyfélre.

A lízingszerződések általában tartalmazzák azt a kitételt, hogy ha a finanszírozón kívül álló okok miatt korábban nem látott költségek merülnek fel, azok átháríthatók az ügyfelekre - mondta az InfoRádiónak a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Lévai Gábor erről a január 1-jén életbe lépett vagyonadóról szóló törvény kapcsán beszélt.

Az új adóterhet lakásonként, házanként kell számolni: az első ingatlan 30 millió forintig adómentes, a második már csak 15 millió forintig, míg a harmadik ingatlanért minden esetben adót kell fizetni. Márpedig a lízingcégek bizonyosan több ingatlannal rendelkeznek, így őket minden lakásuk után terheli az adó.

A szövetségnél még mindig reménykednek abban, hogy a "jogalkotó orvosolja ezt a fatális hibát". Lévai Gábor megjegyezte: arról egyelőre nem készült elemzés, hogyan változna a lakáslízing-piac helyzete, ha az ingatlanok után a lízingcégeknek - illetve az ügyfeleknek - is meg kellene fizetniük a terhet.

A lízingszövetség elnöke szerint azzal mindenki rosszul járna, ha az ügyfelek most felbontanák az egy-két éve kötött szerződésüket, azok ugyanis zömében deviza alapúak, márpedig most magasabban vannak az árfolyamok, mint akkor.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lévai Gábor súlyos törvényalkotási hiba, hogy a jogszabály finanszírozási forma alapján tesz különbséget és rója ki az adóterhet. A hitelt igénylőknek ugyanis nem kell ingatlanadót fizetniük, ha 30 millió forintnál kevesebbet érő lakást vásárolnak, hiszen ők azonnal tulajdonossá válnak. Ugyanez a lízinget választó ügyfelekről csak a szerződés lejárta után mondható el.

Márpedig az adóhatóság az adóteher megállapításakor a tulajdonos, azaz a lízingcég tulajdonait veszi alapul.

Címkék: